-0 C
București
joi, 16 ianuarie 2025 - 23:56
No menu items!

Extrema dreaptă din UE ia avânt după victoria lui Trump, dar va fi trasă înapoi de legăturile cu Rusia și China. Locul lui Călin Georgescu în acest peisaj

spot_img

Mulți dintre populiștii de dreapta europeni speră că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă din ianuarie 2025 va contribui la îndeplinirea obiectivelor lor, dar există zone în care interesele celor două părți se ciocnesc frontal, se arată într-o analiză publicată de CNN.

O mulțime de semnale confirmă o apropiere pe linii de mesaj precum valorile creștine conservatoare, disprețul pentru politicile ecologiste și progresiste, retorica anti-imigrație sau re-evaluarea alianțelor.

„Felicitări, dle președinte Trump… Nu vă opriți niciodată, continuați mereu să luptați și să câștigați alegerile”, a scris Geert Wilders, liderul al Partidului Libertății din Olanda (PVV), pe pkatforma X, pe 6 noiembrie.

Alice Weidel, co-lider al Alternativei pentru Germania (AfD), și-a prezentat, de asemenea, felicitările și a declarat că nu „Hollywood-ul trezit”, ci mai degrabă „poporul american muncitor” a fost cel care a decis alegerile.

Pentru Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a fost o „victorie foarte necesară pentru lume”.

Cu toate acestea, Armida van Rij, cercetător principal la Chatham House, spune că este important să nu privim partidele de extremă dreaptă din Europa ca un grup omogen.

Dar, potrivit analizei Centrului pentru Reforma Europeană, un thinktank din Londra, Trump va consolida extrema dreaptă europeană prin „normalizarea și amplificarea” ideilor acesteia. Un lider de extremă dreapta care, la prima vedere, pare să beneficieze de pe urma unei președinții Trump este Viktor Orban. Acesta a fost unul dintre cei mai proeminenți populiști europeni care și-au exprimat sprijinul pentru Trump și chiar a declarat că a băut o vodcă în cinstea victoriei republicanului american.

Cu Trump la Casa Albă, Orban și alți lideri populiști europeni care susțin Rusia s-ar putea simți încurajați în apelurile lor de a pune capăt ajutorului pentru Ucraina. În România, populistul de extremă dreapta Călin Georgescu l-a descris pe Putin în 2022 drept „un om care își iubește țara”.

Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil, afirmând chiar în iulie că ar putea rezolva conflictul într-o singură zi.

„După cum știm, orice fel de acord de pace în condițiile lui Putin ar fi teribil pentru Ucraina și teribil pentru securitatea europeană”, subliniază Van Rij.

În general, Van Rij vede „o mare convergență în gândire” între Trump și unele dintre partidele populiste din Europa. Dar, în ciuda bucuriei cu care a fost întâmpinată realegerea lui Trump, asemănările de suprafață ar putea lăsa locul unor conflicte de interese în zone esențiale.

„Există o mică contradicție între sentimentul (populiștilor) că au omul lor la Casa Albă și implicațiile reale ale politicilor sale pentru țările lor”, crede Van Rij.

Politica economică este un exemplu evident. Promisiunea președintelui ales privind o politică comercială de tipul „America pe primul loc” a pus blocul comunitar pe muchie de cuțit. Iar repercusiunile ar putea afecta liderii populiști care speră să câștige putere în Europa.

Marine Le Pen din Franța, care conduce partidul populist Raliul Național (RN), a oferit un răspuns mai discret la victoria lui Trump în alegeri – poate un indiciu al unui lider populist care dă primele semne de îngrijorare.

Datele Eurostat arată că, în 2023, Franța a fost al patrulea mare exportator de bunuri din UE către Statele Unite. Van Rij afirmă că, prin urmare, Franța ar fi afectată în mod disproporționat de politica comercială „America First” a lui Trump. În plus, Le Pen, al cărei partid deține un număr mare de locuri în parlament, ar putea fi îngrijorată de faptul că orice tarife comerciale asupra Europei ar putea avea un impact asupra campaniei sale pentru președinția Franței.

Există, de asemenea, motive să credem că bucuria lui Orban este prematură. Legăturile puternice de afaceri ale liderului ungar cu președintele chinez Xi Jinping s-ar putea dovedi a fi un punct critic major. Ungaria a atras cu succes investiții străine chineze în țară, iar relația strânsă provoacă deja îngrijorare în rândul unor republicani din SUA.

„China este considerată inamicul numărul unu de către unii membri ai Partidului Republican, iar Trump împărtășește această opinie. Aceasta este o contradicție interesantă și Orban va trebui să gestioneze și să țină cont la un moment dat de așa ceva. Cred că SUA va încerca să îl forțeze pe Orban într-o direcție sau alta. Lui Orban nu-i va plăcea acest lucru, deoarece îi place să joace la mai multe capete”, mai spune Van Rij.

Liana Fix, cercetătăare la Council on Foreign Relations, consideră că Orban întâmpină dificultăți în încercarea de a-i „curta” pe Trump și Xi în același timp.

Fix spune că, în timp ce o victorie a lui Trump „îi încurajează cu siguranță pe populiștii europeni și îi protejează față de criticile de la Bruxelles”, nu trebuie să uităm că „populiștii europeni sunt divizați între ei – Le Pen nu se înțelege cu [premierul italian Giorgia] Meloni, de exemplu, și nimeni nu se înțelege cu AfD”.

„Diversitatea populiștilor europeni va fi cea mai mare provocare pentru a beneficia de aerul cald al corectitudinii istorice care vine din DC. Desigur, toate partidele populiste împărtășesc tema migrației și retorica anti-stânga. Dar în ceea ce privește politica economică? Divergențe mari între Trump și Le Pen. Politica externă? Meloni a fost un susținător al Ucrainei. Trump nu. Cu cât te apropii mai mult de detalii, cu atât devine mai nuanțat”, a mai spus Liana Fix.

T. S.