-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:27
No menu items!

VIDEO/ Explozie Petromidia. Pe platformă a mai fost o deflagrație în 2016, soldată cu 2 morți. Oraşul Năvodari, cât pe ce să fie şters de pe faţa pământului

spot_img

În urmă cu cinci ani, pe platforma Petromidia a avut loc un incident similar, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, iar alte două au fost rănite. Experții au susținut că oraşul Năvodari era cât pe ce să fie şters de pe faţa pământului.

La data de 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie în urma căreia două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav.

Cei patru, toți angajați ai SC Rominserv SRL, efectuau lucrări de reparații la o conductă aparținând SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid – produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatura cuprinsă între 360 și 3800 C.

În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajați ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar și pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea.

Procurorii constănțeni au dispus, după incident, trimiterea în judecată a societăților Rompetrol Rafinare SA și Rominserv SRL, dar și a patru angajați, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Potrivit rechizitoriului, îs-a stabilit că, din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționarii instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu și autorizației integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.

Peste un milion de alarme au fost ignorate

„S-a reținut totodată că atât cele două societăți comerciale, dar și ceilalți inculpați persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane”, spunea, acum cinci ani, procurorul Teodor Niță.

El a mai precizat că în perioada premergătoare incidentului, sistemul de alarmare al Rompetrol privind pericolul de incendiu sau explozie a înregistrat peste un milion de alarme care au fost ignorate.

„Cu trei zile înainte, din data de 19 august, s-au primit la sistemul de alarmare Rompetrol circa 1.600.000 de alarme de incendiu sau explozie. Cu 30 de minute înainte au fost peste 300 de alarme. Toate ignorate”, a mai precizat procurorul.

Ar fi ras de pe suprafaţa pământului 95% din Năvodari 

În momentul producerii exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la 20 de metri distanță, lucru care a dus la îndoirea unei cisterne în care se afla hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină. Cisterna a fost avariată grav, dar, din fericire, nu s-a fisurat. Dacă hidrogenul sulfurat și benzina ar fi reacționat, „explozia ar fi fost una similară celei de la Mihăilești” şi ar fi ras de pe suprafaţa pământului o parte din oraşul Năvodari, susţine procurorul de caz.

Iată ce consemnează procurorul Teodor Niţă în rechizitoriu, citându-l pe expertul care a analizat situaţia: „(…) explozia a avut loc sub „pădurea” de conducte plină cu substanţe inflamabile, în condiţiile în care suflul exploziei a proiectat extinctorul  de 200 litri, în rezervorul cu hidrogen sulfurat (schimbător de căldură) care s-a deformat, oricând putând interveni o scurgere de hidrogen sulfurat, iar suflul exploziei ar fi generat o explozie colosală. Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri, apreciate de experti a fi ceva de genul „radierii de pe suprafaţa  pământului a circa 95% din Năvodari şi împrejurimi”.