DIICOT așteaptă rezultatele investigațiilor de ADN mitocondrial de la FBI pentru a putea trimite în judecată dosarul criminalului Gheorghe Dincă, ucigașul celor două adolescente pe care le-a incinerat, după ce le-a răpit și violat.
În prezentarea transmisă live de Sursa Zilei, directorul INML, Gheorghe Cristian Curcă, a explicat că medicii legiști români ar fi trebuit măcar să poată încerca să determine identitatea Luizei Melencu, pe baza rămășițelor din lizieră, deși cadavrul a fost incinerat cu substanțe care au accelerat combustia până la temeraturi care au distrus ADN-ul nuclear. Laboratorul de Genetică de la Mina Minovici, care livrează anual aproape 5000 de probe ADN, a încercat de zeci de ori să-l determine din fragementele găsite după indicațiile lui Gheorghe Dincă.
INML este o instituție centrală a statului în cazul unei catastrofe, dar este pusă în situația să supraviețuiască cu personal insuficient și cu tehnologie depășită. Directorul institutului, George Cristian Curcă, speră că statul va înțelege să introducă sistemul național de medicină legală în strategia națională de dezvoltare și apărare a țării, așa cum se întâmplă peste tot în lume.
Când devine moartea o prioritate
Conducerea Institutului Mina Minovici conservă de 30 de ani camerele reci cu care clădirea a fost proiectată și inaugurată în 1989, dar nu a reușit în ultimii ani să facă nicio achiziție majoră care să ușureze munca personalului înjumătățit de legea care blochează de 10 ani angajările la stat. Managementul visează să doteze institutul cu un laborator de analiză a ADN-ului mitocondrial, deși nu a reușit până acum să-i înlocuiască pe radiologii care s-au pensionat, lăsând laboratorul de radiologie neutilizabil. Costurile laboratorului de ADN mitocondrial nu depășesc 1,5 milioane de euro, cu tot cu echipamente și personalul pregătit și verificat timp de un an. Realitatea arată însă că a fost nevoie de trei ani de solicitări până când sistemul de medicină legală a obținut bani și aprobări să utilizeze carduri pentru arhivarea probelor. De mai mult de trei ani, aceeași instituție se străduiește să obțină actualizarea prețurilor pentru prestațiile medico-legale care sunt și ele încremenite din 2006.
Practic, majoritatea mijloacelor de investigație cerute de speța de la Caracal au fost făcute în laboratoare exterioare institutului de medicină legală. Șeful INML este la curent cu cele mai noi tehnologii și studii internaționale în domeniul identificării rămășițelor umane arse, însă pentru toate rezultatele pe care le-a obținut până acum a apelat la echipamentele altor laboratoare publice.
„Cercetarea interdiscipliară a identității victimelor a căpătat o dismensiune mai tehnică în ultimii 10 ani. Medicina-legală publică există în toată lumea și ea are capabilități care trebuie dezvoltate și introduse in strategiile naționale de dezvoltare și apărare ale țării. Ar fi de dorit să putem face ADN mitocondrial din perspectiva forensică, ceea ce nu avem acum ca și capabilitate”, a explicat Gheorghe Cristian Curcă specialiștilor care au participat la workshopul pe tema identificării umane, transmis live de Sursa Zilei.
„Pot fi identificate substanțe acceleratoare, substanțele de contaminare, elemente care permit permit identificarea sitususrilor unde a avut loc arderea și temperaturile la care au avut loc arderea”, a explicat George Curcă.