5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:26
No menu items!

Explicațiile științifice din dosarul Caracal! INML află din studii internaționale, dar nu are tehnologie să identifice oase arse

spot_img

DIICOT așteaptă rezultatele investigațiilor de ADN mitocondrial de la FBI pentru a putea trimite în judecată dosarul criminalului Gheorghe Dincă, ucigașul celor două adolescente pe care le-a incinerat, după ce le-a răpit și violat.

În prezentarea transmisă live de Sursa Zilei, directorul INML, Gheorghe Cristian Curcă, a explicat că medicii legiști români ar fi trebuit măcar să poată încerca să determine identitatea Luizei Melencu, pe baza rămășițelor din lizieră, deși cadavrul a fost incinerat cu substanțe care au accelerat combustia până la temeraturi care au distrus ADN-ul nuclear. Laboratorul de Genetică de la Mina Minovici, care livrează anual aproape 5000 de probe ADN, a încercat de zeci de ori să-l determine din fragementele găsite după indicațiile lui Gheorghe Dincă. 

INML este o instituție centrală a statului în cazul unei catastrofe, dar este pusă în situația să supraviețuiască cu personal insuficient și cu tehnologie depășită. Directorul institutului, George Cristian Curcă, speră că statul va înțelege să introducă sistemul național de medicină legală în strategia națională de dezvoltare și apărare a țării, așa cum se întâmplă peste tot în lume. 

Când devine moartea o prioritate

Conducerea Institutului Mina Minovici conservă de 30 de ani camerele reci cu care clădirea a fost proiectată și inaugurată în 1989, dar nu a reușit în ultimii ani să facă nicio achiziție majoră care să ușureze munca personalului înjumătățit de legea care blochează de 10 ani angajările la stat. Managementul visează să doteze institutul cu un laborator de analiză a ADN-ului mitocondrial, deși nu a reușit până acum să-i înlocuiască pe radiologii care s-au pensionat, lăsând laboratorul de radiologie neutilizabil. Costurile laboratorului de ADN mitocondrial nu depășesc 1,5 milioane de euro, cu tot cu echipamente și personalul pregătit și verificat timp de un an. Realitatea arată însă că a fost nevoie de trei ani de solicitări până când sistemul de medicină legală a obținut bani și aprobări să utilizeze carduri pentru arhivarea probelor. De mai mult de trei ani, aceeași instituție se străduiește să obțină actualizarea prețurilor pentru prestațiile medico-legale care sunt și ele încremenite din 2006. 

Practic, majoritatea mijloacelor de investigație cerute de speța de la Caracal au fost făcute în laboratoare exterioare institutului de medicină legală. Șeful INML este la curent cu cele mai noi tehnologii și studii internaționale în domeniul identificării rămășițelor umane arse, însă pentru toate rezultatele pe care le-a obținut până acum a apelat la echipamentele altor laboratoare publice. 

„Cercetarea interdiscipliară a identității victimelor a căpătat o dismensiune mai tehnică în ultimii 10 ani. Medicina-legală publică există în toată lumea și ea are capabilități care trebuie dezvoltate și introduse in strategiile naționale de dezvoltare și apărare ale țării. Ar fi de dorit să putem face ADN mitocondrial din perspectiva forensică, ceea ce nu avem acum ca și capabilitate”, a explicat Gheorghe Cristian Curcă specialiștilor care au participat la workshopul pe tema identificării umane, transmis live de Sursa Zilei.

„Pot fi identificate substanțe acceleratoare, substanțele de contaminare, elemente care permit permit identificarea sitususrilor unde a avut loc arderea și temperaturile la care au avut loc arderea”, a explicat George Curcă. 

Întreaga prezentare a directorului INML a gravitat în jurul tehnologiilor pe care alte sisteme de medicină legală le poate utiliza, cu explicații tehnice aplicate, dar pe care medicina legală din România le obține apelând la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele sau la servicii internaționale. 
 
Explicațiile științifice pentru absența ADN-ului în cazul Luizei Melencu
 
„Grăsimea umană arde la 470-780 grade Celsius. Temperaturi mai mari se obțin cu substante acceleratoare.  Identificarea propriu-zisă și cercetarea ADN sunt esențțiale. Cea mai frecvent folosită este investigarea ADN mitocondrial, pentru că este mai rezistent. Studiul antropologic are rolul și obiectivele lui, însă există și mijloace fizico-chimice care pot da răspunsuri: florescența cu raze x (MICRO X RAY), o descoperire neinvazivă, nedistructivă, care se bazează pe acțiunea razelor x asupra suprafețelor osoase astfel încât toate substanțele elementale sunt destabilizate tranzitor, electronii se deplasează pe orbită, iar mișcarea lor se inregistrează pe fluorescență. Acestea pot fi înregistrate calitativ și semicantitativ. Se va regăsi în mod obișnuit calciu, dar și alte substanțe care se află în mod natural, dar și altele care devin contaminanți. Acest lucru poate ajuta la identificarea  incintelor unde s-a produs arderea și mai ales dacă au fost utilizate mai multe corpuri comune arderii acestora. Pornind de la același spectru al substanțelor elementale, dacă este identificat, am adus un exemplu din literatura de specialitate: picuri de crom, titan care sunt în mod obișnuit absența din compoziția umană, cum ar fi titan-ul, provenind din vopseluri sau telefonie mobilă; crom-ul din pielărie.  Toate aceste produse produc contaminanți care permit obținerea de detalii în plus”, a explicat directorul INML în cadrul prezentării.
Directorul INML vorbește despre tehnologiile accesibile altor sisteme de medicină legală și care permit nu doar identificarea constituenților găsiți în oase calcinate, ci și efectuarea de autopsii virtuale. 
„Pornind de la modificările de culoare a oaselor carbonizate, calcinate, a marginii oaselor și a liniei termice, care au fost sistematizate de Science in 2015, aspecte care țin de microstructură folosind microsopie optică și electronică. Ftirul este regina, spectroscopia cu infraroșu care este  extrem de utilă in temperaturi sub 700 de grade. Difracția razelor x este necesară, în general, în arderile peste 700 de grade. Sunt foarte interesante în stabilirea temperaturii, pentru că astfel se stabilește și calitatea biologică a materialului osos pe care îl avem la dispoziție pentru analizarea ADN, cel nuclear putând fi identificat în oase arse la temperaturi sub 400 de grade Celsius. Cel mitocondrial poate merge și la temp mai mari, dar presupune existența unor echipamente pe care nu le avem în sistemul medico-legal din România. În plus, nu poti transfera niste probe care sunt in situații clare de custodie, întrucât un laborator extern trebuie să poată să producă niște rezultate cu valoarea probatorie, esențiale organelor judiciare”, a conchis șeful INML, răspunzând inclusiv întrebărilor jurnaliștilor.
 
Mihaela Chiper