2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:08
No menu items!

Explicațiile lui Florin Cîțu în scandalul achiziției de vaccinuri

spot_img

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că cercetarea DNA privind achiziția de vaccinuri anti-COVID este pe faptă, nu pe persoane și a spus că i se pare „mizerabil și revoltător” să se asocieze cu persoana sa. El a adăugat că miniștrii sănătății au semnat pentru fiecare achiziție de vaccinuri, și nu premierul, iar fostul ministru Vlad Voiculescu a avizat chiar achiziția a 9 milioane de doze dintr-un vaccin care nu a fost niciodată avizat. 

„Cercetările DNA sunt in rem. Ceea ce arată că justiția funcționează. Oamenii aceia, când primesc o informație care este pe forma corectă, încep cercetarea. Dar vizează fapta, nu  persoana. Ceea ce mi se pare mie mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste procese în acest moment, pentru că este vorba doar despre faptă și nu au nicio legătură cu persoane. Eu nu am nicio informație despre aceste dosare, nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebuie să remarc și coincidența aparției acestor informații cu câteva zile înainte de Congresul PNL. Înțeleg frustrarea unora, înțeleg că se țin de funcții, înțeleg toate aceste lucruri. Eu mă voi concentra în continuare pe actul de guvernare, pentru că vedem că avem multe lucruri de făcut. Voi continua să îmi fac treaba la guvern, ignorând atacurile politice de orice fel”, a spus Cîțu. 

El a arătat că miniștrii sănătății au semnat achizițiile de vaccinuri. 

„Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul sănătății. Dacă ministrul avea o problema cu numărul de doze, ar fi spus ceva”, a spus Cîțu. El a adăugat că Vlad Voiculescu a semnat pentru un număr de peste 28 de milioane de doze de vaccin. „Deci, dacă erau prea multe, putea să spună (Vlad Voiculescu – n.r.). (…)Cred că domnul Vlad Voiculescu ar trebui să răspundă de ce a semat pentru 9 milioane de doze dintr-un vaccin care nu a fost avizat niciodată„, a mai spus Florin Cîțu. 

Premierul a adăugat că strategia Uniunii Europene a fost să negocieze în numele tuturor țărilor membre cu companiile de vaccinuri și să prefinanțeze, încă înainte de a ști care vaccinuri vor fi aprobate și folosite, precum și ce capacități de producție vor fi. Astfel, au fost contractate la nivelul UE 4,4 de miliarde de doze până în 2023. Distribuția pentru fiecare țară se face raportat la populație, astfel că România poate primi 4,3% din dozele contractate de UE.

Raluca Dan