1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:33
No menu items!

Experți: Noi vaccinuri anticovid vor fi necesare până la finalul anului

spot_img

Lumea ar putea avea un an sau mai puțin înainte ca vaccinurile Covid-19 de prima generație să fie ineficiente și sunt necesare formule modificate, potrivit unui sondaj efectuat de epidemiologi, virologi și specialiști în boli infecțioase. Sondajul efectuat de experți în domeniile relevante concluzionează că ar putea apărea noi mutații în țările cu acoperire vaccinală redusă, relatează The Guardian

Oamenii de știință au subliniat de multă vreme că este nevoie de un efort global de vaccinare pentru a neutraliza în mod satisfăcător amenințarea Covid-19. Acest lucru se datorează amenințării mutațiilor virusului – unele mai transmisibile, mortale și mai puțin sesibile la vaccinuri – care apar și se filtrează.

Prognoza sumbră pentru un an sau mai puțin vine de la două treimi dintre respondenți, potrivit Alianței pentru Vaccinul Popular, o coaliție de organizații, inclusiv Amnesty International, Oxfam și UNAIDS, care au efectuat sondajul a 77 de oameni de știință din 28 de țări. Aproape o treime dintre respondenți au indicat că termenul era probabil de nouă luni sau mai puțin.

O acoperire scăzută a vaccinului în multe țări ar face mai probabilă apariția mutațiilor rezistente, au spus 88% dintre respondenți, care lucrează în instituții respectabile precum Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine și Universitatea din Edinburgh.

„Noi mutații apar în fiecare zi. Uneori găsesc o nișă care îi face mai potriviți decât predecesoarele lor. Aceste variante norocoase ar putea transmite mai eficient și pot sustrage răspunsurile imune la tulpinile anterioare”, a declarat Gregg Gonsalves, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Yale, într-o declarație.

„Dacă nu vaccinăm lumea, lăsăm terenul de joc deschis pentru tot mai multe mutații, care ar putea produce variante care ar putea să se sustragă vaccinurilor noastre actuale și să necesite injectii de rapel pentru a le face față”.

„Recolta” actuală de vaccinuri care au primit autorizații de urgență în diferite părți ale lumii este un amestec de tehnologii vechi și proaspete.

Un interes deosebit îl reprezintă abordarea ARNm, utilizată de companiile Pfizer / BioNTech și Moderna, care poate fi modificată rapid (în câteva săptămâni sau luni) pentru a se potrivi cu noi variante – cu toate acestea, blocajele de producție sunt întotdeauna o problemă potențială.

Dar, în mod esențial, sunt puțin probabil la îndemâna țărilor mai sărace, având în vedere că acest set de vaccinuri este mult mai scump și au cerințe de depozitare a temperaturii comparativ costisitoare.

Între timp, țările bogate în resurse precum Marea Britanie și SUA au administrat cel puțin o doză de vaccin la mai mult de un sfert din populația lor și au asigurat sute de milioane de provizii. În schimb, națiuni precum Africa de Sud și Thailanda nu au reușit nici măcar să inoculeze 1% din populația lor. Unele țări nu au administrat încă prima lor doză.

Covax – coaliția inițiativă globală privind vaccinurile care vizează combaterea așa-numitului naționalism vaccinal – speră să poată aproviziona cel puțin 27% din populația țărilor cu venituri mai mici în 2021.

„Urgența pe care o vedem în țările bogate de a-și vaccina populațiile, care vizează toți adulții până în vară, pur și simplu nu se reflectă la nivel global. În schimb, avem ca obiectiv Covax să ajungă la 27% până la sfârșitul anului, dacă este posibil să îl gestionăm – pur și simplu nu este suficient”, a declarat Max Lawson, șeful politicii de inegalitate la Oxfam și președintele Alianței Vaccinurilor Populare, care cheamă dezvoltatorii de vaccin Covid-19 să-și împărtășească în mod deschis tehnologia și proprietatea intelectuală pentru a spori producția.

„Unde este obiectivul global ambițios? Un scop pe care știința ne spune că este necesar? ’Cred că acesta este punctul cheie – pur și simplu nu vedem ambiția care ar merge împreună cu el, recunoașterea pe scară largă a faptului că vaccinarea limitată este destul de periculoasă”.