-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:29
No menu items!

Experți în politică externă: Rusia riscă să devină un stat eșuat, iar China va prelua Taiwanul prin forță brută, în următorii ani

spot_img

Analiști de top consultați de un centru de reflecție din Statele Unite sunt de părere că războiul declanșat de către Vladimir Putin împotriva Ucrainei ar putea avea consecințe politice devastatoare pentru Rusia, inclusiv destrămarea ei, potrivit Financial Times.

Foarte mulți experți în politică externă cred că Rusia va deveni un stat eșuat sau se va dezintegra până în 2033. În același timp, cei mai mulți se așteaptă ca China să încerce să preia Taiwanul prin forță brută în următorii ani.

Acest lucru este evidențiat de un nou sondaj în rândul experților cu privire la provocările următorului deceniu, realizat de think tank-ul Atlantic Council. 46% din 167 de experți în politică externă au răspuns că prăbușirea sau dezintegrarea Rusiei ar putea avea loc în următorii 10 ani.

De asemenea, răspunzând la o întrebare separată, 40% au indicat că Rusia s-ar putea prăbuși din cauza „revoluției, războiului civil sau dezintegrării politice”.„Ucraina indică în mod clar posibilitatea unor probleme interne în Rusia și că războiul ca atare poate avea un efect de bumerang nu numai asupra guvernului rus, ci și asupra întregii țări”, a declarat Peter Engelke, director adjunct al Atlantic Council, care a participat la sondajul de dezvoltare.

Oficialii occidentali spun că invazia Ucrainei, care a început în urmă cu 11 luni, a slăbit foarte mult Rusia. În special, sancțiunile și controlul exporturilor au jucat un rol în acest sens. Economiștii sunt convinși că capacitățile de producție ale Rusiei se degradează treptat, ca urmare a măsurilor punitive, împingând țara înapoi cu câteva decenii.

Președintele rus Vladimir Putin a început să admită public că Moscova eșuează în Ucraina și că războiul va continua mult timp. SUA și aliații occidentali au promis că vor sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Toate părțile fac planuri ținând cont de faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va dura ani de zile.

Chiar dacă Europa se confruntă cu cel mai mare conflict terestru de după al doilea război mondial, majoritatea experților chestionați au spus că nu cred că Rusia și NATO se vor implica direct într-un conflict militar în următorul deceniu.

Cu toate acestea, susținând avertismentele din ce în ce mai îngrozitoare ale oficialilor americani că China va lansa o ofensivă militară pentru reluarea Taiwanului, 70% dintre respondenți au prezis că Beijingul va face acest lucru în următorii 10 ani.

Comandanții militari americani au indicat 2027, cea de-a 100-a aniversare de la înființarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei, ca o posibilă dată de invazie. Cu toate acestea, unii oficiali și-au intensificat avertismentele cu privire la intențiile Beijingului în ultimul an și au spus că o invazie este posibilă înainte de 2024.

Președintele american Joe Biden a spus în repetate rânduri că Washingtonul va apăra Taiwanul de un atac chinez, chiar dacă SUA au încercat istoric să evite să explice ce ar face pentru a descuraja ambele părți să acționeze.

Aproape 90% dintre respondenți cred că cel puțin o țară suplimentară va obține arme nucleare până în 2033. Șaizeci și opt la sută dintre aceștia au spus că Iranul ar avea cea mai mare șansă să obțină o armă nucleară, venind ca perspective pentru relansarea unui acord nuclear între șase puteri mondiale. iar Iranul au devenit din ce în ce mai slab. Totuși, injectând un oarecare optimism, 58% dintre experți au spus că au crezut că armele nucleare vor rămâne nefolosite în următorii 10 ani.

Experții în politică externă au prezis, de asemenea, un anumit grad de declin american. În timp ce 71% dintre cei chestionați au prezis că SUA vor continua să fie puterea militară dominantă a lumii până în 2033, doar 31% cred că SUA va fi puterea diplomatică numărul unu și 33% cea economică preeminentă.

D.Constantin