Vlad Mixich, expert în sănătate publică, a explicat, într-un interviu pentru libertatea.ro, că aleșii locali decid sumele alocate unităților sanitare, marea majoritate a acestora fiind în directa administrare a primăriilor.
„Încă prea puțini români știu ce rol important joacă primarul lor sau consiliul local sau județean în privința felului în care arată spitalul din orașul lor. Gândiți-vă că trei sferturi din spitalele publice românești sunt sub directa administrare a autorităților locale. Cele mai mari spitale de urgență din țară sunt sub directa administrare a autorităților locale”, spune Mixich, care subliniază că unii aleși locali aleg să aloce sume în interesul nevoilor comunității, însă alții decid ce sume sunt alocate doar în interes de partid sau personale, de afaceri pentru prieteni.
Noii lideri locali pot să decidă zonele în care vor investi în spitalele din localitățile lor, pot introduce indicatori prin care aceste spitale să fie recompensate nu în funcție de câte kilograme de pacienți tratează, ci în funcție de cât de bine îi tratează, calitatea serviciului oferit. De altfel, spune expertuș în sănătate publică, edilii pot decide integrarea reală a serviciilor medicale. Adică pacientul să fie tratat de întregul sistem – medic de familie, policlinică de specialitate, eventual spital – și dacă pacientul e făcut bine, întregul sistem să fie plătit în funcție de rezultate. Iar banii rămași să fie reinvestiți în stimulente acordate medicilor, așa cum se practică în numeroase țări.