16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 13:20
No menu items!

Expert al Guvernului de la Londra: Izolarea socială are un efect nociv echivalent cu 15 țigări pe zi

spot_img

Izolarea socială este la fel de nocivă pentru sănătate ca fumatul a 15 țigări pe zi, a avertizat un expert care oferă consultanță guvernului britanic în domeniul măsurilor anti-Covid 19, potrivit publicației ”The Telegraph”.

Pe măsură ce oamenii rămân departe de rude și de prieteni, cresc temerile privind impactul fizic și psihologic al măsurilor de distanțare.

Studiile au demonstrat că izolarea poate crește riscul de deces cu până la 30%, similar cu impact obezității sau al fumatului.

Stephen Reicher, profesor de psihologie social la Universitatea St. Andrews și membru al echipei de cercetare comportamentală care oferă consultanță guvernului de la Londra, a declarat: ”Problema cu statul acasă este izolarea; ruperea legăturilor dintre oameni este nocivă din punct de vedere psihologic and fizic. Este echivalentul a 15 țigări fumate pe zi. Oamenii sunt animale sociale. A fi conectat este extrem de important, nu numai pentru sănătatea mentală, dar și pentru sănătatea fizică”.

Profesorul a explicat că măsurile de distanțare sunt necesare pentru a preveni răspândirea virusului, dar este important ca oamenii să găsească alte metode de comunicare precum apelurile video, a căror popularitate a crescut spectaculos.

Un sudiu din 2015 al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young din SUA a demonstrat că persoanele care nu au conexiuni sociale, fie că este vorba de izolare obiectivă sau izolare subiectivă, prezintă un risc de moarte prematură, mai ales în cazul celor sub vârsta de 65 de ani.

Izolarea socială poate provoca simptome asociate bolilor cardiovasculare, insomnie, presiune arterială mare și scăderea imunității.

Măsurile anti-Covid ale guvernelor au dus la creșterea cazurilor de anxietate și depresie.

În privința gradului în care oamenii acceptă măsurile de izolare, elementul esențial este dacă oamenii au posibilitatea de a pune mâncare pe masă. ”Dacă este o problemă, aceasta nu este fragilitatea psihologică, ci o chestiune practică”, a spus Reicher. Din acest motiv, Guvernul ar trebui ”mai degrabă să facă posibilă decât să impună” izolarea și să vină cu soluții pentru ca oamenii să își permită să stea acasă și să comunice între ei online.