Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au început marţi analiza la Institutul Cantacuzino, urmând să fie verificate linia de fabricaţie şi condiţiile în care s-a realizat vaccinul antigripal, care nu a mai putut fi folosit întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine.
Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), formată din doi experţi tehnici, s-a întâlnit marţi dimineaţă cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, apoi a plecat la Institutul Cantacuzino.
„Experţii vor verifica toată linia de fabricaţie, condiţiile în care s-a realizat vaccinul, pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminării vaccinului şi totodată pentru a rezolva problemele şi a relua producţia de vaccin în 2014”, a declarat secretarul de stat, Adrian Pană.
Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a spus că experţii OMS au transmis că vor rămâne în Bucureşti în perioada 25-28 februarie, pentru a vedea care sunt problemele şi ce este de făcut pentru redeschiderea liniei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccin antigripal.
Institutul Cantacuzino a produs, pentru sezonul epidemic 2013-2014, 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
A.V.