3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:52
No menu items!

EximBank: Transformarea în bancă de dezvoltare se va face rapid și fără cheltuieli bugetare

spot_img

Principalul scop este facilitarea absorbției fondurilor UE

 Euro

Transformarea EximBank în bancă de dezvoltare se va face după modelul polonez, iar la baza deciziei Guvernului au stat indicatorii actuali de funcționare, potrivit unui comunicat al băncii.

”Modelul polonez – care și-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare și a soluțiilor de finanțare oferite, în special în zona absorbției de fonduri europene – se pliază foarte bine pe structura organizatorică actuală a EximBank ceea ce permite o implementare rapidă a proiectului, fără să implice cheltuieli bugetare”, a declarat Traian Halalai, președintele EximBank.

Guvernul a decis săptămâna trecută că noua bancă de dezvoltare va fi creată pe structura EximBank.

Halalai spuune că principalele argumente pentru această alegere sunt performanțele financiare și solvabilitatea ridicată a băncii, intensificarea și diversificarea activităților de susținere a economiei, precum și specificul cadrului legal de funcționare.

În 2014, banca și-a majorat expunerea totală până aproape de pragul de 5 miliarde de lei, concomitent cu menținerea unui nivel redus al creditelor neperformante, de 3,1%, sub media sistemului bancar, de 14%.

”Un rol important în alegerea EximBank pentru acest proiect l-a jucat și modul actual de organizare și funcționare al băncii – destul de apropiat de cel al unei bănci de dezvoltare, precum și experiența pe care o avem în administrarea fondurilor statului. (…) Se va genera o extensie a activității curente a băncii în sensul creșterii implicării pe care EximBank o are în domeniul atragerii fondurilor europene și al obținerii unui rol principal în implementarea proiectelor naționale și regionale de dezvoltare a infrastructurii”

Traian Halalai, președinte EximBank

Prin extinderea mandatului actual al EximBank, se așteaptă creșterea eficienței mecanismelor de susținere a economiei locale și sincronizarea mai bună a activității băncii cu politicile și strategiile guvernamentale la nivel național și pe sectoare de activitate.

Pentru alegerea modelului de business al viitoarei bănci de dezvoltare a României, experții EximBank au realizat o analiză a instituţiilor similare din Uniunea Europeană (precum HBOR – Croația, MFB – Ungaria, KfW – Germania, BDB – Bulgaria etc.), în urma căreia s-a concluzionat că modelul operațional cel mai apropiat de dezideratul autorităților este reprezentat de cel al  BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego), banca de dezvoltare din Polonia.

Viitorul cadru de funcționare al băncii de dezvoltare va fi definitivat ”în cel mai scurt timp” de un grup de lucru care reunește experți din EximBank, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Fondurilor Europene.

Activitatea noii structuri urmează să se concentreze pe finanțarea economiei reale și pe creșterea eficienței politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020, prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE, cu impact potențial de 6 miliarde de euro.