Banca de stat EximBank a încheiat anul 2013 cu un profit net de aproape 50 de milioane de lei, nivel de patru ori mai mare față de 2012, rezultat datorat dinamizării activității comerciale și gestionării eficiente a resurselor, potrivit datelor financiare preliminare.
Traian Halalai, președintele EximBank, a afirmat că banca și-a majorat expunerea totală cu 30% față de 2012, până la circa cinci miliarde de lei. Anul trecut, banca și-a deschis patru noi unități teritoriale – Galați, Pitești, Ploiești şi Târgu Mureș – și a renunțat la 10% din personal.
Procesul de extindere a rețelei va continua, ținta fiind ca, până la finele lui 2014, EximBank să aibă 20 de unităţi, faţă de 12 la finele anului 2012. În paralel, se urmărește și optimizarea costurilor pentru rețea, odată cu reducerea cheltuielilor administrative prin relocarea unor unități.
”Expunerea băncii pe segmentul de finanțare/creditare s-a majorat anul trecut cu 60% față de decembrie 2012, până la aproape 2 mld. lei, mult accelerată față de cea a garanțiilor”, a afirmat Halalai.
Pe parcursul ultimului an, banca și-a extins portofoliul de clienți încheind acorduri financiare cu unii dintre cei mai reprezentativi jucători din economie precum Alro, Antibiotice Iaşi, Agricover IFN, Grup Servicii Petroliere, Adrem Invest sau Romcab.
La nivel de strategie, în 2013, focusul s-a mutat de pe achiziția de titluri de stat către finanțarea economiei, iar în 2014 banca va continua să se concentreze tot pe accelerarea creditării către exportatori. De asemenea, Eximbank își propune să continue dezvoltarea proiectului Asociației Române a Exportatorilor – AREX, care presupune networking și transfer de know-how de la exportatorii cu vechime către cei care își doresc o prezență externă mai consistentă.
EximBank are ca scop susţinerea activității exportatorilor, prin trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare.
V.B.