EximBank a anunțat luni că pune la dispoziția băncilor comerciale din România un plafon de garantare în valoare de 200 de milioane de lei, pe care acestea îl pot utiliza în acest an pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii.
Din această lună, orice bancă comercială poate încheia un acord de plafon cu EximBank în cadrul căruia îi va fi pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank va emite garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră, potrivit unui comunicat al .
”Accesul la facilitățile unei garanții de stat susține IMM-urile în procesul de obținere a finanțărior de care au atâta nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, permite băncilor partenere să accelereze creditarea, având consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și considerate eligibile de banca finanțatoare.
Acestă nouă facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale.
Cel mai recent produs de acest tip lansat de bancă este contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancarăce urmează să fie emise de băncile comerciale pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare.
Contragaranția se acordă pentru scrisorile de garanție bancară de participare la licitație, restituire avans, bună execuție sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export și se emite în moneda scrisorii de garanție bancară sau a plafonului de garanții.
O altă categorie de produse gestionate de EximBank în contul statului este cea destinată minimizării riscurilor, banca având în portofoliu o gamă variată de produse de asigurare orientate către reducerea substanţială a riscurilor comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale.
EximBank este o instituţie specializată care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.
EximBank este o bancă de stat, cu o rețea de 20 de unități, cu un portofoliu de produse axat pe trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare. Scopul principal al băncii este susţinerea activității exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor care derulează proiecte cu fonduri europene.
V.B.