4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:37
No menu items!

Exercițiu cu avioane F16 la Câmpia Turzii

spot_img

F16

Forţele aeriene americane şi românești participă, în perioada 10-17 aprilie, la exerciţiul „Dacian Viper 2014” cu avioane F-16 la Câmpia Turzii, a transmis marți Ambasada SUA.

Potrivit misiunii diplomatice, şase avioane F-16 ale Escadrilei 31 Vânătoare de la Baza Aeriană Aviano, din Italia, vor participa la exerciţiu.

Exerciţiul a fost planificat anterior evenimentelor actuale din Ucraina„, au mai precizat reprezentanții Ambasadei SUA la București.

Ambasada SUA a adăugat că scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii şi a nivelului de pregătire pentru operaţiuni aeriene combinate, inclusiv aer-aer, aer-sol şi pregătire pentru controlori de trafic aerian pentru operaţiuni tactice întrunite.

Acest exerciţiu este cea mai recentă ilustrare a înaltului nivel de cooperare militară existentă între cele două ţări şi reflectă forţa parteneriatului nostru cu România, mai notează reprezentanții misiunii diplomatice.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis, într-un comunicat de presă, că peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale SUA, cu aeronave F-16, participă la exerciţiul bilateral româno-american „Dacian Viper 2014”, care se va desfăşura pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

MApN precizează că exerciţiul are ca obiectiv principal ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multinaţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre armatele unor ţări membre ale NATO, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor în comun cu partenerul american.

„Dacian Viper”, care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de desfăşurare şi este inclus în planul cu principalele activităţi ale Statului Major al Forţelor Aeriene, au mai precizat oficialii MApN.

R.D.