Antrenamentul cardio este compus din exerciţii de rezistenţă, ce foloseşte fibre de tipul I (fibre cu contracţie lentă), fiind alimentate de către sistemul energetic aerob. Aceste reacţii se realizează doar în prezenţa oxigenului şi folosesc carbohidraţii şi grăsimile drept combustibil.
Pentru perioadele scurte cu o intensitate moderată, energia este obţinută cu ajutorul oxigenului pe cale aerobă, prin arderea glicogenului, neavând nevoie de consumul lipidelor. În schimb, în timpul efortului susţinut pe o perioadă mai lungă de timp, consumul glicogenului este limitat şi se apelează la cea mai mare cantitate de energie depozitată reprezentată de grăsimi. De aceea, atunci când în organism exista cantităţi mici de carbohidraţi, după o perioadă mai lungă de timp de exerciţii cardio, corpul va arde cu preponderenta grăsimile. O atenţie deosebită trebuie acordată şi ritmului cardiac, acesta trebuie pastart între anumite valori pentru o eficienţă maximă a execitiilor cardio. Pentru a obţine aceste valorise scade vârstă din 220 la bărbaţi şi din 226 la femei. Frecvenţa cardiacă va trebui să fie între 50 şi 85 % (în funcţie de pregătirea fizică) din pulsul maxim.
Efortul trebuie să fie administrat în funcţie de nivelul pregătirii fizice, pentru a obţine un efect de adaptare din partea corpului. Antrenamentele fără sfârşit, o subalimentaţie şi lipsa de odihnă, poate afecta musculatura, articulaţiile, oasele sau sistemul nervos. Antrenamentu cardiorealizat în locul antrenamentelor cu greutăţi, în excess, poate duce la dezechilibre hormonale, pierderi de masă musculară şi blocări de slăbire.
Antrenamentele cardio va trebui să înceapă cu o creşterea treptată a intensităţii pentru evitarea stresului asupra inimii, musculaturii şi articulaţiilor. Sfârşitul sesiunii se va face de asemenea cu o revenire treptată la ritmul cardiac normal.
Mai puţin întâlnite în sălile de fitness, aparatele de vaslit- WaterRower– te ajută să pui în mişcare toţi muşchii corpului şi contribuie, în acelaşi timp, la îmbunătăţirea capacităţilor respiratorii şi cele ale inimii. În plus, acest tip de exerciţii te ajută să creşti rezistenta la efort şi să arzi caloriile într-un timp mult mai scurt. O şedinţă de „rowing” , te scapă de un număr de calorii cu până la de trei ori mai mare decât un antrenament tradiţional pe o bicicletă de fitness.
Cum se execută corect aceste exerciţii?
Poziţia de pornire– asigură-te că îţi fixezi bine picioarele în pedale, apoi apleacă-te în faţă. Genunchii trebuie să fie îndoiţi şi aduşi la piept. Apucă mânerul cu ambele mâini, menţine spatele drept şi înclină-te uşor în faţă cu partea superioară a corpului.
Împinge-te cu partea inferioară a corpului, în timp ce menţii tălpile pe pedale, permiţându-le picioarelor şi braţelor să se întindă.
În partea de final – menţine coloana dreaptă şi picioarele întinse, în timp ce te înclini în spate, la un unghi de aproximativ 45 de grade. Trage mânerul aparatului până la piept, apoi adu şoldurile în faţă şi trage genunchii la piept. În acelaşi timp coboară braţele pentru a te întoarce la poziţia de start.(ex. video)
WaterRower este un aparat pe care poate vă simțiți ciudat, dar odată ce vă obişnuiţi, veți vedea că este o maşină de ars grăsimi. Antrenamentul ideal: seturi de câte 10 minute, cu pauză de 2-3 minute. Antrenamentul cardio nu trebuie să dureze mai mult de 30-40minute, momentul ideal fiind dimineaţă sau în urma antrenamentului cu greutăţi.
Până data viitoare nu uitaţi să fiţi ALWAYS FIT AND READY FOR FITNESS!
Lucian Mera