1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:24
No menu items!

Executarea silită, încuviințată doar de instanțe

spot_img

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă, potrivit căreia executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești.

Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil. Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea 138/2014„, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

După ședința de miercuri a Executivului, purtătorul de cuvânt Dan Suciu a declarat că „s-a revenit la vechea formulă prin care erau declanșate executările judecătorești prin decizia instanței„.

În plus, se revine la sistemul instituit prin Codul de procedură civilă, anterior amendării sale, și în ceea ce privește regimul căilor de atac, în sensul în care încheierea de admitere a cererii de încuviințare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, iar încheierea de respingere a cererii de încuviințare a executării silite poate fi atacată doar cu apel, exclusiv de către creditor.

R.D.