În această toamnă vom avea de-a face cu 10.000 de cazuri noi zilnic, numărul îmbolnăvirilor fiind estimat de specialiștii din ministerul Sănătății. Semnalul de alarmă este tras de cei din MS, mai ales în contextul în care în prezent, puțin peste 5.000 de persoane se vaccinează pe zi, în toată țara, iar măsuri de restricție aproape că nu mai există. Informația apare în briefingul CNCAV din ziua de luni, 28 iunie 2021, informarea fiind obținută de SURSA ZILEI în exclusivitate.
La briefingul Comitetului Național pentru Coordonarea a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 de luni, 28 iunie, reprezentanții ministerului Sănătății au venit cu o atenționare de la cercetători, conform căreia „reproducția virusului SARS CoV 2 va crește, în toamnă, la valori apropiate de aceeași perioadă a anului 2020, ținând cont de numărul de persoane vaccinate și lipsa măsurilor de restricție„, se arată în informarea CNCAV.
Pentru a lua măsuri de acum, MS a cerut Comitetului condus de Valeriu Gheorghiță o estimare privind evoluția campaniei de vaccinare, în care să se aibă în vedere și eventuale infectări cu noi tulpini ale virusului. Este vorba despre tulpina Delta, cea care a apărut și în alte țări europene, chiar și la persoane vaccinate.
Cifrele la care fac referire specialiștii MS sunt de-a dreptul terifiante: dacă pe 26 octombrie, de exemplu, erau câte 3-4 mii de cazuri noi pe zi, trei zile mai târziu, pe 29 octombrie, numărul se dubla, era de 6.481 de cazuri noi, iar o săptămână mai târziu se apropia de pragul de 10 mii, cu 9.937 de cazuri noi înregistrate.
Informarea CNCAV mai arată că 75.181 doze de vaccin, reprezentând 0,40% din numărul total de vaccinuri livrate în România au expirat, astfel că vor fi distruse. De altfel, numărul pierderilor de vaccin va crește, având în vedere stocurile mari de vaccin corelate cu termenul de expirare și rata de vaccinare – în ultimele 24 de ore, de exemplu, doar 5.800 de persoane s-au vaccinat cu prima doză.
Autoritățile vor căuta să vândă din stocurile mari de vaccin pe care le are, unul dintre primele transporturi pregătite fiind către Danemarca, cu peste 1 milion de doze Pfizer, care înseamnă cam 6,22% din totalul dozelor cumpărate de țara noastră – 18.795.250 de doze până acum. Transportul către o altă țară pune însă problema respectării condițiilor de împachetare – la o asemenea cantitate, de 1.170.000 de doze, este necesară o cantitate de peste 5 tone de gheață carbonică pentru realizarea lanțului de frig.
Raluca DAN