Executarea silită continuă la Ministerul Culturii. De data aceasta, executorii au pus sechestru pe 10 dintre mașinile instituției, care nu a plătit nici până în prezent drepturile salariale câștigate în instanță de 65 dintre salariați, care însumează 500.000 de euro. Surse bine informate afimă că Ministerul ignoră măsura și continuă să utilizeze autovehiculele, împotriva legii.
Conform procesului verbal din data de 10 septembrie, intrat în posesia Sursa Zilei, un autoturism Mercedes Benz Vito, un Volkswagen Passat și 8 Dacia Duster au fost puse sub sechestru, ”întrucât debitorul nu și-a îndeplinit obligația de a declara, la cererea executorului judecătoresc, toate bunurile mobile și imobile, inclusiv cele în proprietate comună, cu arătarea locului în care acestea se află, și nu a pus la dispoziția executorului judecătoresc certificatul de înmatriculare și cartea de identitate ale autovehiculelor menționate, nu se poate proceda la efectuarea mențiunii sechestrului pe aceste înscrisuri,conform dispozițiilor art 740 alin 1 Cod procedură civilă”.
În ciuda măsurilor de sechestru impuse, surse din minister susțin că oficialii instituției încă folosesc autoturismele, inclusiv pentru deplasări în afara localității.
”Șoferii au fost mințiți că sechestrul a fost pus doar pentru neînstrăinare și continuă să conducă mașinile zilnic”, ne-a povestit o sursă din ministerul Culturii.
Conform legii, Poliția Rutieră a fost informată despre sechestru și, dacă întâlnește în trafic mașinile, are obligația de a ridica talonul și de a trimite mașina la executor.
Tot acest scandal din ministerul Culturii, dintre angajați și șefii lor, continuă de la începutul anului, după ce instituția condusă de Bogdan Gheorghiu a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă a Curții de Apel București, din noiembrie 2019.
După ce SursaZilei a relatat în exclusivitate că Ministerul Culturii are conturile poprite, instituția a transmis public că a început procedura de plată a drepturilor salariale restante și că nu mai are conturile blocate.
Realitatea pare, însă, a fi alta, din moment ce sindicatul continuă procedura de executare și a trecut la instituirea sechestrului asupra mașinilor Ministerului Culturii.
”De anul trecut angajații au încercat să își recupereze banii, dar nu au avut deschidere și înțelegere din partea conducerii. Toate demersurile celor 65 de angajați au fost fără răspuns. Așa că s-a ajuns la această situație, pe care nimeni nu o dorea. Ne întrebăm: cine va fi răspunzător pentru asta?”, a declarat o sursă din Ministerul Culturii, în exclusivitate pentru SursaZilei.
După 8 luni în care angajații au așteptat ca cei din conducerea ministerului să își facă treaba și să înceapă să le plătească din drepturile salariale pe care le datoarează, aceștia au început demersurile de executare la începutul lunii august. Astfel, conturile ministerului, deschise la 8 bănci, au fost blocate începând cu această săptămână. Mai pot fi folosite doar conturile de salarii și cele pentru achiziții.
Angajații Ministerului Culturii s-au adresat instanței de judecată, pentru o obține diferențele salariale din perioada mai 2015- iulie 2016. Acum, aceste sume vor fi raportate la inflație.
”Dacă Ministerul Culturii respecta decizia CCR 794/2016, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu am fi ajuns la un proces”, mai spune aceeași sursă.