Administratorul judiciar desemnat în procesul de insolvență al celebrei companii Hexi Pharma Co SRL, firma fondată de afaceristul Dan Condrea, implicată în contractele cu deznifectanți pentru spitalele din România, beneficiază de un onorariu lunar de peste 5.000 de euro. Informația-bombă reiese chiar din raportul înaintat judecătorului sindic de la Tribunalul București, care are pe masă această procedură, în condițiile în care societatea are interdicția de a se dizolva sau de a se diviza, interdicție instituită într-unul dintre dosarele penale în care este implicată.
Conform documentului citat, în cadrul Adunării Creditorilor Hexi Pharma Co SRL, convocați încă din 3 decembrie anul trecut, a fost supusă la vot conformarea numirii administratorului judiciar Professional Sigma Insolv IPURL. Fosta soție a lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, care deține, în prezent, un procent de 7,333% din totalul masei credale, dar și 93,129% din totalul creanțelor cu drept de vot în adunarea creditorilor, a propus, atunci, constituirea unui comitet al creditorilor, format din trei membri și un onorariu pentru administratorul judiciar. Onorariul trebuia să fie plătit de la data deschiderii procedurii insolvenței, s[ fie de 5.000 de euro pe lună, la care să se adauge TVA, precum și un procent de 12 la sută din valorificarea de active, stocuri și recuperări de creanțe.
Din documentul respectiv, aflăm, însă, că Hexi Pharma Co SRL are mai multe procese pe rolul instanțelor, atât penale, cât și civile. Numai la Curtea de Apel București există deschise trei dosare, unul care are ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, iar al doilea privind infracțiunea de înșelăciune, ambele care au termen de judecată data de 14 decembrie 2021.
Tot la Curtea de Apel București, Hexi Pharma Co SRL este judecată într-un dosar de daune delictuale, cu termen 26 ianuarie 2022. La Tribunalul București, într-un alt dosar, au fost menținute măsurile administrative dispuse de procurori, în sensul instituirii interdicției dizolvării sau lichidării, a interdicției privind efectuarea de fuziuni, divizări sau reducere a capitalului social, a interdicției efectuării de plăți, cu excepția celor de natură salarială, sau a unor transferuri bănești, dar și a interdicției producției și comercializări de produse biocide.
Propunerile, admise
Ei bine, în ciuda acestor interdicții, adunarea creditorilor care sunt înscriși la masa credală cu suma de 3.655.039 de lei, reprezentând 93,338% din totalul creanțelor care fac obiectul insolvenței SC Hexi Pharma Co SRL, a dat curs propunerii și a admis constituirea acestui comitet. Din care face parte Uliana Ochinciuc, în calitate de președinte. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București și un salariat al companiei, pe nume George Daniel Obreja. Odată constituit, comitetul creditorilor a aprobat și onorariul pentru administratorul judiciar.
Professional Sigma Insolv IPURL, care primește aceste onorarii, este fondată de către Areta Ciupilan și, potrivit paginii de internet a acesteia, din echipa de colaboratori cu care practicianul în insolvență lucrează se află și avocatul Aurelian Bădulescu, nimeni altul decât fostul viceprimar al Capitalei, actual consilier general. Bădulescu “acordă, din anul 2008, atât consultanță de specialitate, cât și asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de judecată și a altor instituții. Domeniile sale de competență includ: cauze din sfera dreptului penal, contencios administrativ si fiscal, contracte comerciale şi raporturi juridice cu elemente de extraneitate”, conform sursei citate.
Încearcă să supraviețuiască din… închirieri
Din dosarul de insolvență al SC Hexi Pharma Co SRL mai aflăm că sunt înscriși 102 creditori, printre care ANAF, Comuna Mogoșoaia, Direcțiile locale de taxe și impozite ale sectoarelor 2, 3 și 6, trei persoane fizice și zeci de unități medicale de stat. Următorul termen în dosarul insolvenței a fost stabilit pentru data de 9 martie 2022.
Conform raportului administratorului special, înaintat instanței, SC Hexi Pharma Co SRL, având în vedere că nu-și mai poate desfășura activitatea de bază, aceea de furnizare de biocide, urmează să încerce să facă rost de fonduri din închirierea unor active. Iar, la data redactării acestui document, se menționa faptul că societatea avea în patrimoniu un teren de 2.059,59 metri pătrați în Bulevardul Dacia, un spațiu comercial de 19,30 metri pătrați, la care se adaugă altul, de 37,98 metri mătrați, și încă unul de 35,45 metri pătrați, toate în Bulevardul Octavian Goga, și 16 autoturisme.
Dosarul biocidelor, la Curtea de Apel. Toate măsurile preventive au fost menținute
Reamintim că, în ianuarie 2019, Tribunalul București a dispus, ca primă instanță, condamnarea fostei directoare a directorului Hexi Pharma Co SRL, Flori Dinu, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Totodată, instanța a dispus dizolvarea companiei, precum și aplicarea unei amenzi penale în valoare de 2,6 milioane de lei.
Flori Dinu a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Conform rechizitoriului, “în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata SC Hexi Pharma Co SRL a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă”.
Hotărârea Tribunalului București a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel București, magistrații menținând, în mai multe rânduri (ultima dată în luna octombrie a acestui an) măsurile preventive instituite pe numele companiei.
Andrei DUMITRESCU