1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:59
No menu items!

EXCLUSIV. Malaria golește bugetul Apărării. Militarii vor fi vaccinați împotriva bolilor transmise de țântari

spot_img

După ce malaria a început să facă victme în rândul românilor, Ministerul Apărării dă peste 400.000 de milioane de lei pe vaccinuri. Vrea să protejeze militarii de bolile infecțioase transmise de țântari.

Potrivit unui anunţ publicat în SEAP, marți, 20 februarie, consultat de SursaZilei, Ministerul Apărării vrea să achiziționeze cât mai repede vaccinuri împotriva febrei galbene.

Este vorba despre un acord cadru pentru doi ani, pentru furnizarea de „vaccin viu atenuat împotriva febrei galbene”, a cărui valoare estimată este de 400.264 de lei.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 29 februarie, ora 15.00.

Ce este febra galbenă

Febra galbenă este o boală infecțioasă transmisă prin înțepătura de țânțar. În prezent, printre țările cu risc de transmitere a febrei galbene se numără Brazilia, Columbia, Etiopia, Kenya, Nigeria, Peru, Senegal și Venezuela. Virusul provoacă degenerarea țesuturilor hepatic și renal, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează ca la 50% dintre pacienții cu febră galbenă care nu primesc tratament survine decesul.

Principala masură preventivă este vaccinul. Vaccinarea este recomandată dacă destinația este o zona cu un risc dovedit de transmitere a febrei galbene. Cei care nu au contraindicații sau precauții trebuie să primeasca vaccinul cu cel puțin zece zile înainte de a ajunge la destinatie. Unele țări solicită certificarea internațională ca o cerință de a intra pe teritoriul lor.

Români, răpuși de malarie 

Două românce au murit, în urma infectării cu malarie, în ultima perioadă, conform medicilor din București și Cluj-Napoca. Ambele au călătorit, în vacanță, în Africa.

Alți turiști care au călătorit în Africa au avut nevoie de ajutorul medicilor.

Anul trecut, 33 de români s-au îmbolnăvit de malarie și unul a murit.

Ministerul Sănătăţii a transmis un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

„În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie.

Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani.

Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește „friguri”.

Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie. Prezentarea la medic este esențială în astfel de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

                                                                                                    Adina Bucur Silav