Fostul şef al Administrației Cimitirelor Bucureşti, Bogdan Popa, l-a denunţat pe Sorin Oprescu, în august 2015, după o întâlnire de aproape 5 ore cu Cătălin Predoiu – fost președinte al PNL București, fost ministru al justiției și unul dintre principalii candidați la fotoliul de primar general al Bucureștiului. Așa au declarat pentru Sursa Zilei surse apropiate procesului care s-a derulat, la începutul acestei săptămâni, în ședință secretă, la Tribunalul București.
Potrivit surselor citate, în spatele ușilor închise, principalul denunțător în dosar, Bogdan Popa, a recunoscut în fața judecătorului că era anunţat de “un domn de la DNA”, de seara, ce întâlniri urma să aibă a doua zi, când trebuia să fie şi echipat cu tehnica de înregistrare.
După cum Popa ar fi declarat în fața magistratului, omul lui de legătură cu DNA era un domn pe nume „Liviu”, pe care l-a întâlnit când a intrat „ca orice cetăţean”, într-o duminică, pe uşa principală a instituţiei. În aceeaşi duminică s-a întâmplat să se întâlnească şi cu procurorul de caz, care nu a atins în dosar chestiuni despre modul în care Bogdan Popa – reținut, inițial, pentru luare de mită – sau rudele sale apropiate şi-au obţinut averea, au adăugat același surse.
Dosarul mitei lui Oprescu, sub semnul întrebării în 22 de ore
Dosarul în care fostul primar al Capitalei a fost trimis în judecată de DNA a fost demontat în fața instanței chiar de principalul denunțător, la capătul unui interogatoriu-record care a durat mai bine de 22 de ore, în două zile consecutive, la Tribunalul Bucuresti, au precizat surse apropiate procesului pentru Sursa Zilei.
Bombardat cu întrebări de judecător și de avocati, Bogdan Popa ar fi schimbat, în fața instanței, de mai multe ori procentele şi sumele pe care pe care pretinde că i le-ar fi dat fostului edil al Capitalei din contractele încheiate de mai multe firme cu primăria. Ba chiar ar fi acuzat probleme de sănătate și goluri de memorie, refuzând, în final, să fie asistat la audieri de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă și mulţumindu-se cu o apă atunci când instanţa a întrebat ce anume îl doare.
Şi calculul sumelor l-a încurcat pe Popa, au adăugat același surse. Acesta a susținut, în fața judecătorului, că i-a transmis lui Sorin Oprescu mai multe tranşe în euro, care depăsesc, însă, valoarea contractelor derulate de firmele care ar fi fost „avantajate” de municipalitate. Pentru niciuna dintre situaţii, Bogdan Popa nu și-a amintit unde a schimbat leii în euro, cuantumul sumelor care ar fi fost schimbate şi nici nu a putut să ofere o dovadă a schimbului valutar.
Singurul susţinător al denunturilor, nu ca martor direct, ci doar în calitate de așa-zis confident al denunţătorului, este „omul de incredere” si finul lui Bogdan Popa – Romeo Albu. Amândoi au cerut instanţei clemenţă, din calitatea de denunţători, solicitând și să fie judecaţi în procedură simplificată, au mai precizat sursele citate.
Potrivit acelorași surse, în faţa instanţei, Bogdan Popa a recunoscut mai multe întâlniri pe care le-ar fi avut cu Cătălin Predoiu, candidatul PNL la fotoliul de primar general al Capitalei, în perioada 23 august (ziua în care Bogdan Popa a fost săltat de procurorii DNA pentru luare de mită) – 06 septembrie (data reținerii lui Sorin Oprescu).
Una dintre aceste lungi întâlniri a avut loc la doar o zi după ce Bogdan Popa a fost ridicat de procurorii anticorupţie sub acuzaţia că a luat 60.000 de euro mită de la patronul unei firme interesată să contracteze lucrări cu Primăria Capitalei. „Bogdan Popa a arătat că îl cunoaște personal pe Cătălin Predoiu și că a discutat cu acesta nu mai puţin de 5 ore la sediul Fundaţiei Omenia (unde Predoiu este membru onorific), pe 24 august 2015. A refuzat, însă, să-și amintească ceva din conținutul discuției respective”, au adăugat același surse.
Din 25 august, șeful Administrației Cimitirelor a început seria de denunţuri la adresa lui Sorin Oprescu, denunțuri care au culminat cu retinerea şi arestarea preventivă a fostului primar general, pe 5, respectiv, 6 septembrie 2015.
Bogdan Popa, fost membru PNL potrivit propriilor afirmații, a fost angajat al Primăriei Capitalei din 2009 – la scurt timp dupa ce tatăl sau s-a pensionat din funcția de șef ALPAB.
Raluca Dan