1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:11
No menu items!

EXCLUSIV. Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: Văd o similitudine între discursul taberei contra lui Dragnea și cel al adversarilor politici ai PSD

spot_img

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru nu vede cu ochi buni soarta partidului și, implicit a guvernării și a României, în preajma preluării președinției Consiliului European, dar și a alegerilor europene și prezidențiale. Totodată, Eurodeputatul a declarat în exclusivitate pentru Sursa Zilei că vede o „similitudine în tezele susținute de grupul de inițiativă, care a elaborat scrisoarea, și elementele de discurs standard ale adversarilor politici, fie că este vorba despre președintele Klaus Iohannis, fie grupul #rezist, fie alte entități instituționale sau neinstituționale”. 

Cum vedeți acest scandal și care credeți că va fi finalul?

S-o luăm cu scandalul. Este extrem de periculos și cei care au detonat acest scandal nu-șipun problema ca, la finalul operațiunii, s-ar putea ca partidul să iasă țăndări și, de ce nu, să putem pierde și guvernarea. Mă surprinde acest lucru cu atât mai mult cu partidul meu are o istorie extrem de tulbure în ce privește pasiunea de a-și devora liderii și înhcei cu două exemple. PSD l-a executat pe Năstase crezând că-i și apoi PSD l-a debarcat pe Mircea Geoană crezând că-i va fi mai bine și s-a confirmat că cei care au venit nu au dus partidul într-o situație mai bună, în plus aveau și o predispoziție sau complicitate la trădare.

Bun, dar, în cazul lui Liviu Dragnea, considerați că duce partidul într-o direcție bună?

Eu văd simplu că, în situația și în momentul actual, criza produsă de această vâltoare declanșată postevenimentul de la Neptun nu are cum să ducă partidul într-o situație mai bună, chiar dacă cei care au inițiat asta clamează că vor binele partidului. Pentru că, la Neptun, doi dintre cei trei semnatari ai scrisorii n-au spus nimic, Gabi Firea a spus ceea ce a spus, atunci se referea vezi Doamne conflictul pornit de la complotul împotriva prefectului Capitalei și a luat un singur vot. Al ei însăși. Iar astăzi, mizele sunt complet altele și diferite de ce se discuta la Neptun. Acela era CEx.

Ce se va întâmpla din nou vineri.

Da, iată, după doar trei săptămâni și mă întreb cum este posibil să-ți schimbi atât de radical opiniile. În același timp, mă întreb dacă acești oameni nu realizează că miza acestor operațiuni seamănă izbitor de mult cu miza adversarilor PSD. Sunt generos și spun că, din neștiință, din complicitate sau trădare, unii dintre oameni pun umărul la prăbușirea șandramalei sub aparența unui discurs generos. Și, nu în ultimul rând, acești oameni uită trei lucruri esențiale: ne aflăm la finalul procesului de adoptare a legilor justiției, care ar trebui să aducă România în matca constituțională, ne aflăm înaintea preluării președinției rotative a Consiliului European și ne aflăm înaintea alegerilor europene și prezidențiale. Cine crede că un partid divizat, dezbinat, în confruntări interne poate să realizeze scoruri de natură a-i permite consolidarea sau măcar menținerea locului și rolului actual se înșală. Eu, ca mai bătrân în politică, nu împărtășesc asemenea iluzii.

Sunt convins că cei care au declanșat acest conflict sunt conștienți de tot ce mi-ați spus. Drept pentru care întrebarea este ce-i mână de la spate?

Mi-e foarte greu să anticipez și este foarte riscant să judec în lipsa unor elemente concrete. Dar mă uit la criza propriul partid indusă indusă de noi înșine, nu prin noi înșine și mă uit la costurile acestei crize asupra țării, care riscă să fie profund afectată și mă aștept ca distinșii mei colegi, atunci când intră în luptă, să evalueze foarte corect și onest costurile acestei bătălii interne asupra României și asupra partidului.

Văd însă o apropiere, dacă nu o similitudine între tezele sau elementele de discurs ale susținătorilor acestui grup de inițiativă și discursul standard al tuturor adversarilor noștri, fie că ne referim la președintele Iohannis, fie la grupul #rezist, fie că ne referim la alte entități instituționale și neinstituționale din foarte agitata noastră faună politică.

Dar, oricum s-a soluționa acest conflict, fie de-o parte, fie de alta, deja partidul este dezbinat, astfel că există riscul ca acest conflict să persiste, având în vedere că taberele deja există.

Probabil că e greu să-ți imaginezi că, după CEx-ul de vineri, va fi armonie sau va curge lapte și miere, dar, oricum, acest CEx va trebui să fie un duș rece pentru toată lumea în care să măsurăm costurile pe care gesturile noastre le induc asupra partidului, asupra guvernării și asupra României.

Andi Topală