0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:34
No menu items!

EXCLUSIV. Culisele dosarului “Ferma de porci de la Salcia”

spot_img

Ferma de porci de la Salcia, deținută până la începutul acestui an de fiul liderului PSD Liviu Dragnea, a avut relații comerciale cu o singură firmă din cele 38 verificate de anchetatori și considerate „fabrici de facturi”. Acesta este motivul pentru care patronului fermei, Ilie Dragne, i se impută un prejudiciu de aproximativ 224.000 de euro, în condițiile în care procurorii Parchetului General au anunțat că paguba totală calculată în dosar se ridică la aproape 9 milioane de euro.

Concluzia se bazează pe documente obținute de Sursa Zilei, care demonstrează culisele dosarului în care patronul fermei de porci, Ilie Dragne, a fost reținut pentru 24 de ore și apoi pus în libertate sub control judiciar.

Astfel, potrivit documentelor, procurorii Parchetului General, alături de specialiști antifraudă, au ajuns la prejudiciul de câteva milioane de euro după ce au analizat, în același timp, activitatea a 38 de firme-fantomă, așa-numitele “fabrici de facturi”.

Așadar, după ce anchetatorii au pus cap la cap circuitele financiare generate de facturile emise de societățile fantomă, a rezultat că aceste firme au colaborat cu mai mulți beneficiari finali, adică societăți cu activitate reală, prejudiciul calculat în dosar reprezentând suma totală care a intrat în conturile tuturor celor 38 de entități emitente de facturi fără acoperire.

Printre acești beneficiari, firme cu activitate reală, se regăsește și Romcip, ferma de porci deținută de Dragne. Dar, această din urmă societate a avut relații comerciale cu  singură societate din cele 38 verificate de anchetatori.   

Organizatorul Vanghelioanelor, relații cu “fantomele”

Sursa Zilei a mai descoperit și alte societăți cunoscute, care au apelat la „fabricile de facturi” vizate în acest dosar.

Una dintre firmele care a avut relații comerciale fictive cu șapte dintre firmele- fantomă verificate este Rotary Construcții. Această societate ar fi apelat la “fabricile de facturi” în perioada 2011 – 2014. Prejudiciul stabilit în contul Rotary Construcții se ridică la aproape 1,54 milioane de euro.

Iar schema “de lucru” este clasică: Rotary Construcții încheia contracte de prestări servicii sau de achiziții de bunuri, făcea plățile în contul societăților fără activitate reală, banii erau scoși din conturile bancare și împărțiți, în numerar, între beneficiari.

O altă societate beneficiară a evaziunii din relația comercială cu societăți fantomă este Modus Production Art SRL care, potrivit Raportului de constatare dispus de Parchetul General, ar fi avut contracte cu șase astfel de firme în intervalul 2012 – 2013. Firmele Modus Production sunt deținute Ștefan Moroșan și de tatăl său, angajat al TVR. Prejudiciul total stabilit de specialistul antifraudă desemnat de Parchetul General în sarcina Modus Production Art se ridică la aproape 465.000 de euro. Firma lui Ștefan Moroșan a fost una din societățile care organiza celebrele petreceri de Revelion în perioada în care Marian Vanghelie era primarul Sectorului 5, petreceri cunoscute ca “Vanghelioane”.

În același dosar se mai regăsește și firma Art Construct ACM SRL care, potrivit procurorilor, a avut relații comerciale cu opt firme – fantome în perioada 2010 – 2015. Despre această firmă “Gazeta Sporturilor” a scris că obținea contracte la Primăria Sectorului 4, în condițiile în care acționarul Art Construct, Lucian Petrescu, ar fi avut interese comerciale cu directorul de achiziții al instituției din acea perioadă, Adrian Dragoș Cormoș. Prejudiciul estimat în cazul acestei societăți se ridică la 1,74 milioane de euro.

Cristi Ciupercă