4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:52
No menu items!

EXCLUSIV. Ce ascunde procurorul Bogdan Pîrlog în declarația de avere. Ce organizații străine îl finanțează

spot_img

Procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog se prezintă drept expert al Uniunii Europene (UE) și, în această calitate, își rotunjește veniturile de la organizații internaționale, care derulează, cu fonduri europene, programe de formare pentru angajați ai unor instituții guvernamentale din diverse state, inclusiv în domeniul justiției. Doar că, în declarațiile de avere, procurorul Pîrlog, care se prezintă ca expert UE, susține, în mod eronat, că a fost plătit direct de structuri ale Consiliului Europei. Nu știe procurorul militar pentru cine a lucrat, de fapt, sau încearcă să inducă în eroare autoritățile și opinia publică, intenționând să-și ascundă astfel activitățile extra-profesionale?

Astfel, în ultima declarație de avere publicată în martie 2018, procurorul Bogdan Pîrlog declară că, în anul fiscal anterior, adică, în 2017, a încasat 5.657 de euro sub formă de “diurnă și decont N.I.C.O al CE”, în calitate de “expert U.E”  pentru “cursuri procurori”.

Ce este de fapt NI -CO?

Deși derulează programe cu fonduri europene, NI-CO nu este o structură a Consiliului Europei, așa cum arată Bogdan Pîrlog.

Potrivit documentelor de înființare, dar și prezentării făcute pe site-ul propriu, NI – CO (denumirea prescurtată a Northern Ireland Co-Operation Overseas NI-CO Ltd / Irlanda de Nord Cooperare Internațională) este o companie care funcționează ca o organizație non-profit, deținută de Invest NI, parte a Departamentului pentru Economie al Irlandei de Nord, care are drept scop “crearea unor instituții din sectorul public eficiente, responsabile și durabile, capabile să gestioneze eficient ajutorul <<donatorilor>> și să pună în aplicare schimbarea pozitivă”.

Legăturile directe cu departamentele guvernamentale și instituțiile din sectorul public din Regatul Unit și Irlanda permit companiei NI-CO să le ofere clienților săi o combinație unică de formare practică, formare a capacităților instituționale și consultanță într-o gamă diversă de domenii, de la guvernare și justiție accesibilă până la sănătate și agricultură.

Spre deosebire de modelul clasic de consultanță, NI-CO alege să folosească „practicieni” cu experiență – spre deosebire de „consultanți” – care pot lucra alături de omologii lor direcți din străinătate într-un mediu cooperativ și reciproc avantajos. Cu o experiență de primă mână în ceea ce privește traducerea teoriei în practică în ciuda unui mediu din sectorul public solicitant, resursa noastră tehnică promite implementarea, responsabilizarea, participarea, coerența și transparența”, se arată în prezentarea făcută de reprezentanții organizației pe site-ul acesteia.

Mai multe detalii AICI. 

Într-adevăr, NI-CO și-a adjudecat de-alungul ultimilor ani, grant-uri de la UE și a derulat pe fonduri europene proiecte cu ministere și instituții guvernamentale. În ultimii doi ani, NI-CO a derulat astfel de proiecte în Iordania (proiect pentru îmbunătățirea programelor de protecție socială), Croația (proiect în domeniul sănătății), Algeria (protecția consumatorilor), Muntenegru (proiect în domeniul resurselor umane), Macedonia (în domeniul educației) sau Georgia (în domeniul economic).

Singurul proiect derulat de cei de la NI-CO în domeniul justiției, în 2017, a fost în Kazakhstan, cel la care a participat probabil și procurorul Pîrlog, în calitate de expert.

“Proiectul finanțat de UE și derulat de NI-CO în Kazahstan a sărbătorit recent deschiderea unui Centru de Servicii pentru Justiție, care să ofere servicii gratuite publicului. Centrul din Astana este primul de acest gen din CSI și reprezintă un progres real în transformarea agenției post-sovietice de supraveghere într-o organizație modernă orientată spre servicii publice.

Aflat chiar în clădirea Procuraturii Generale, Centrul se va concentra pe soluționarea promptă a reclamațiilor, ridicarea nivelului de încredere a cetățenilor în organele de drept și în organele guvernamentale, eliminând în același timp povara administrativă și birocrația”, se precizează în prezentarea proiectului pe site-ul NI-CO.

Mai multe detalii AICI. 

Moșierul Pîrlog

Potrivit declarației de avere, Bogdan Pîrlog și soția sa, Alina Iuliana Ștefan, expert parlamentar la Consiliul Legislativ – Secția de Evidență Oficială a Legislației și  Documentare –  dețin nu mai puțin de 6 terenuri (cinci dintre acestea agricole și extravilane), în suprafață totală de peste 7,7 hectare, în localități din județele Brașov și Harghita. În seria de proprietăți intră și un teren intravilan, cu o suprafață totală de 9.700 de metri pătrați, în localitatea brașoveană Holbav.

Procurorul și soția sa nu dețin nicio locuință, acestuia decontându-i-se chiria, așa cum se întâmplă în cazul majorității magistraților – 31.440 de lei pe an, potrivit aceleiași declarații de avere.

Bogdan Pîrlog și soția sa au, în schimb, două autoturisme – o Lancia Ypsilon, an de fabricație 2007, și un BMW, fabricat în 2012, achiziționat în leasing. Dar, și “bunuri artizanat oriental” și bijuterii, cu o valoare estimată la 10.000 de euro. Au, de asemenea, mai multe conturi și depozite bancare.

Procurorul Pîrlog încasează anual un salariu de peste 159.000 de lei (peste 13.000 de lei /lună de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București), iar soția sa, 60.692 de lei/an (puțin peste 5.000 de lei /lunar) de la Consiliul Legislativ.

Raluca Dan
foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea