După ce s-a constatat posibilitatea „extrem de ridicată” a desprinderii elementelor de placare a faţadei imobilului Palatul Parlamentului, conducerea Camerei Deputaţilor a luat la sfârșitului anului trecut măsuri de protecţie, fiind restricționat accesul în zonele periculoase. Acum, aleșii au decis să umble serios la buget și să înceapă refacerea fațadei clădirii care s-a degradat.
Potrivit unui anunţ publicat în SEAP, miercuri, 21 februarie, consultat de SursaZilei, un prim pas este făcut pentru demararea lucrărilor de refacere a fațadei din piatră naturală la Corpul A2.
Este vorba despre o licitație, pentru lucrări la Camera Deputatilor – imobil Palatul Parlamentului, pentru care este asigurată, din fonduri bugetare, suma de 2.204.646 de lei.
„Execuție lucrări de refacere și protejare fatada din piatra naturala corp A2, imobil Palatul Parlamentului, inclusiv elaborarea documentatiei tehnice de proiectare faza PTE, conform cerințelor Caietului de sarcini și Documentației de atribuire”, se arată în document.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 martie, ora 15.00.
Licitația pentru refacerea fațadei vine după ce, la sfâșitul anului trecut, anunțul ”Atenție, cade tencuiala” a ajuns și pe zidurile Parlamentului. Elementele care decorează fațada clădirii s-au degradat și stau să cadă.
Este concluzia la care au ajuns mai multi experți, care le-au recomandă aleșilor să înlocuiască de îndată piatra naturală pentru a evita pericolele. Administratorii clădirii au luat mai multe măsuri suplimentare de protecție temporare. În parcarea pentru deputați, de jur împrejurul clădirii, administratorii Palatului Parlamentului au amplasat cordoane de securitate astfel încât să nu se apropie nimeni la o distanță mai mică de trei metri. De asemenea, a fost restricționată folosirea curților interioare și a terasei de la etajul 3, corp D1 cota 0,00, corp D4 cota -9,00, terasa corp A2 cota +31,50. Mai mult, a fost dispusă încetarea temporară a acțiunilor de curățenie sau întreținerea spațiilor verzi în zona periculoasă.
Elementele de decor de pe fațada Palatului Parlamentului au fost montate înainte de anii 90. Sunt sunt sculptate într-o piatră poroasă, care nu rezistă intemperiilor.
Adina Bucur Silav