-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:44
No menu items!

EXCLUSIV Șefa FMI, Christine Lagarde, și-a programat o vizită, în iulie, la București

spot_img

EXCLUSIV Șefa FMI, Christine Lagarde, și-a programat o vizită, în iulie, la București

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, și-a programat o vizită la București în luna iulie, au declarat surse guvernamentale pentru Sursa Zilei. Vizita lui Lagarde este stabilită, de principiu, după discuția din board-ul organizației, care va consfinți încheierea celui mai recent acord dintre România și finanțatorii externi.

”Vizita lui Lagarde este cu atât mai probabilă cu cât este de așteptat ca România să încheie un nou acord cu FMI, pentru a menține încrederea investitorilor străini în economia românească”, au precizat oficiali din Executiv, care au dorit să-și păstreze anonimatul. Cu toate acestea, o nouă înțelegere cu FMI va fi posibilă numai în condițiile în care actualul acord de tip preventiv se va încheia cu succes.

”Până acum, România este considerată un model de succes la Washington, adică un stat care în condiții de recesiune a reușit, cu mari costuri interne, să implementeze politici dure de ajustare. Lagarde va da acest semnal, mai ales că Fondul are nevoie de un PR bun în acest moment”, au adăugat sursele citate.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că o misiune FMI va veni în România în a doua jumătate a lunii iulie. ”După aprobarea scrisorii în board, în iunie, misiunea FMI va veni în România în a doua parte a lunii iulie. Am îndeplinit acţiunile prioritare asumate cu FMI, cu excepţia CFR Marfă, care are deadline-ul pe 21 iunie”, a spus Chițoiu.

Una dintre condițiile esențiale pentru încheierea cu succes a actualului acord este privatizarea CFR Marfă. Și înțelegerea anterioară a fost dusă la bun-sfârșit cu finanțatorii externi. Cu toate acestea, România nu a reușit să-și rezolve unele restanțe, cum ar fi neacumularea de arierate sau eficientizarea unor companii de stat.

În privința lui Christine Lagarde, aceasta a trecut recent printr-un moment delicat, după ce a scăpat de a fi pusă sub acuzare în afacerea Tapie-Credit Lyonnais. La finalul lunii mai a acestui an, Curtea de Justiţie a Republicii franceze i-a conferit lui Christine Lagarde statutul de „martor asistat“. Acesta înseamnă o situaţie intermediară între martor şi inculpat, dar nu implică încetarea definitivă a urmăririi.

Cosmina Croitoru