Fondurile deschise de investiții din România au avut o evoluție pozitivă în primul semestru din 2015, cu o creștere de 2,5% a numărului de investitori, la aproape 317.000, și cu o creștere a activelor de 7,9%, la 19,7 miliarde lei, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, publicat luni.
La sfârşitul lunii iunie 2015, îşi desfăşurau activitatea 71 de fonduri, structurate pe cinci categorii: fonduri de acţiuni (17), fonduri de obligaţiuni (28), diversificate (16), fonduri monetare (1) şi alte fonduri (9: fonduri de tip fund-end fund, ETF sau real estate).
Investitorii și-au menținut preferinţa pentru strategii orientate către instrumente cu venit fix şi/sau instrumente ale pieţei monetare, interesul pentru fondurile de acţiuni menţinându-se la un nivel moderat.
Numărul fondurilor deschise de investiţii a crescut la data de 30 iunie 2015, comparativ cu sfârşitul lunii decembrie 2014 (71 versus 70). Fondurile de obligațiuni deţin cea mai mare pondere în categoria acestui segment de piață. La polul opus se situează fondurile monetare care, ca urmare a politicii de plasament foarte restrictive și prudente, se bucură de mai puțină popularitate. În țările cu economie dezvoltată și matură, fondurile monetare sunt utilizate cu predilecție de companii pentru gestionarea disponibilităților pe termen scurt, fiind adesea considerate mai sigure și mai lichide decât depozitele bancare.
Industria fondurilor rămâne dominată de plasamentele în instrumente cu venit fix, astfel că aproape 91% din totalul activelor administrate sunt coordonate de fondurile de obligaţiuni. În ceea ce priveşte structura portofoliilor FDI, aceasta este orientată cu precădere spre instrumente financiare cu venit fix (obligaţiuni emise de state membre: pondere de cca 25,54% în activul total al fondurilor; obligaţiuni de stat cotate şi necotate: 17,7%, respectiv 17,2% din activul total). De asemenea, depozitele bancare dețin o pondere ridicată în activul total (cca 23%).