1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:21
No menu items!

Evoluția epidemiei de COVID în România cu și fără lockdown. GRAFICE

spot_img

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în această săptămână, o proiecție a modului în care va evolua epidemia de COVID-19, ținând cont de valorile care se înregistrează acum și de restricțiile în vigoare în prezent în statele europene.

În cazul României, proiecția ECDC arată că, menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor vor crește în continuare, scrie G4Media.

În plus, ECDC a realizat și un scenariu privind evoluția epidemiei în cazul în care ar fi aplicate restricțiile dure din luna aprilie, când toate statele europene erau în lockdown total.

Fiind în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au respins în repetate rânduri posibilitatea revenirii la carantină națională.

Pentru nouă țări, între care și România, ECDC preconizează că măsurile aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a duce la o scădere a incidenței cazurilor confirmate. Agenția estimează că aceste state vor vedea o reducere a numărului de cazuri noi și, implicit, a spitalizărilor și a deceselor dacă se întorc la măsurile aplicate în aprilie.

Agenția europeană estimează că, în cazul statelor care au impus măsuri stricte la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, eficacitatea va fi la fel de puternică ca în cazul lockdown-ului din primăvară. Pentru douăsprezece țări, se preconizează, de asemenea, că numărul cazurilor noi, al spitalizărilor și al deceselor va scădea la niveluri mici, cu măsurile în vigoare acum în aceste țări, însă declinul va fi mai lent decât în aprilie.

Proiecția ECDC pentru România dacă se mențin restricțiile în vigoare în prezent și dacă se impune lockdown total:

Pentru comparație, iată proiecțiile pentru Italia și Franța, care au impus lockdown în luna noiembrie:

ECDC apreciază că, dacă țările care au impus restricții în octombrie și noiembrie, vor renunța la acestea înainte de sărbători, va crește numărul pacienților din spitale. Astfel, dacă se renunță la toate restricțiile în 21 decembrie, acest lucru se va vedea în creșterea internărilor începând din prima săptămână din ianuarie 2021. Dacă restricțiile sunt ridicate din 7 decembrie, atunci numărul internărilor va crește încă înainte de 24 decembrie.