3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:45
No menu items!

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2015. Luni, prima probă. Calendarul examenului

spot_img

Aproximativ 180.000 de elevi sunt aşteptaţi să susţină examenul al cărui rezultat va avea o pondere de 75% în media de intrare la liceu

evaluare_nationala

Evaluarea Naţională începe luni, cu proba la limba română, şi se va încheia miercuri, când absolvenţii clasei a VIII-a susţin testul la matematică.

Calendarul Evaluării Naţionale 2015

22 iunie 2015 – Limba şi literatura română – probă scrisă

23 iunie 2015 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă

24 iunie 2015 – Matematica – probă scrisă

26 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2015 – Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27 -29 iunie 2015 – Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Potrivit calendarului examenului, proba scrisă la limba şi literatura română va avea loc luni, proba la limba şi literatura maternă, susţinută doar de elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, este programată marţi, iar Evaluarea Naţională se va încheia miercuri, cu testul la matematică.

Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16.00, iar în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 27-29 iunie vor fi rezolvate contestaţiile depuse de candidaţi, iar pe 30 iunie vor fi afişate rezultatele finale.

La probele de la Evaluarea Naţională sunt aşteptaţi să se prezinte aproximativ 180.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Reguli privind susţinerea examenului

Elevii nu pot intra în sălile de examen cu cărţi, caiete, dicţionare, ciorne, telefoane mobile, căşti audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet şi ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice alte materiale care ar putea ridica suspiciunea de fraudă.

Candidaţii vor lăsa ghiozdane, rucsacuri, sacoşe şi poşete în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ.

De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne sau notiţe care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii vor fi eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 pe lucrarea scrisă respectivă.

Înainte de începerea probelor, asistenţii vor prezenta candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a Evaluării Naţionale şi le vor solicita să predea toate materialele şi obiectele care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

Evaluarea Naţională, desfăşurată doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere

Testele scrise de la Evaluarea Naţională vor fi susţinute în săli care au camere video de supraveghere.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.

Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de examen din unitatea de învăţământ va luat măsurile necesare, care pot merge până la acordarea notei 1 pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Peste 6.100 de poliţişti vor acţiona suplimentar pentru desfăşurarea în condiţii de linişte şi siguranţă a Evaluării Naţionale. Echipajele de poliţie vor patrula în zonele celor aproximativ 4.200 de centre de examinare.

R.D.