România a avut a treia creștere din UE a tarifelor la energia electrică în a doua jumătate a anului trecut, deși premierul declara recent că acestea au scăzut deja
Eurostat arată că prețurile la electricitate au avansat cu 17% în ultimele șase luni din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012. Această evoluția plasează România pe locul al treilea în UE, după Estonia și Grecia, iar raportat la puterea de cumpărare, tarifele autohtone erau printre cele mai ridicate din Uniune, după cele din Cipru, Germania și Portugalia.
”Între a doua jumătate a lui 2012 și a doua jumătate a lui 2013, cele mai mari creșteri ale prețurilor la electricitatea pentru consumatorii casnici s-au înregistrat în Estonia (+22%), Grecia (+20%), România (+17%), Franța și Lituania (ambele cu +10%). Cele mai mari scăderi s-au produs în Cipru (-15%), Ungaria (-14%), Spania (-9%) și Bulgaria (-8%), în timp ce tarifele au rămas aproape neschimbate în Letonia, Malta și Finlanda”, se arată într-un comunicat al biroului european de statistică.
În prețurile la energie din România există situații paradoxale, cum ar fi tariful mic, exprimat în euro, în comparație cu alte state UE și tariful extrem de mare raportat la puterea de cumpărare.
Astfel, statistica europeană arată că, exprimate în euro, prețurile la electricitate în a doua jumătate a anului trecut au fost cele mai mici în Bulgaria (8,8 euro pe 100 kWh), România (12,8 euro) și Ungaria (13,3 euro), iar cele mai mari în Danemarca (29,4 euro), Germania (29,2 euro), Cipru (24,8 euro) și Irlanda (24,1 euro).
Prețul mediu la electricitate, în UE, a fost de 20,1 euro pe 100 kWh. Cât privește raportarea la puterea de cumpărare, România are unul dintre cele mai mari prețuri din UE, respectiv pe locul al patrulea, după Cipru, Germania și Portugalia. La polul opus, statele cu cele mai mici tarife la electricitate, raportate la puterea de cumpărare, sunt Finlanda, Luxemburg, Letonia și Franța.
Premierul Victor Ponta a declarat, în mod constant, prețurile la energia electrică au scăzut din 2013 și ”vor continua să scadă”.
„Miercuri, guvernul va adopta hotărârea privind cota de energie regenerabilă care va fi subvenţionată în aşa fel încât preţurile la energie electrică vor continua să scadă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Tot miercuri, guvernul va pune în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind posibil şi fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională”, declara premierul pe 24 martie.
România s-a angajat în faţa instituţiilor financiare internaţionale să liberalizeze preţul gazelor şi al energiei electrice atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii noncasnici care încă mai sunt alimentaţi în regim reglementat.
C.C.