11.8 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 17:55
No menu items!

EUROPARLAMENTARE 2019. Cum votează politicienii / UPDATE

spot_img

Secţiile de votare din România s-au deschis duminică la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00. 18,9 milioane de alegători sunt aşteptaţi la vot, pe teritoriul ţării fiind organizate 18. 730 de secţii de votare. 

Viorica Dăncilă: „Votul este cel mai democratic mod de exprimare”

Premierul Viorica Dăncilă a votat duminică la alegerile europarlamentare pentru „o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziționeze împotriva României”. Premierul i-a îndemnat pe români să iasă la vot în continuare, precizând că „votul este cel mai democratic mod de exprimare”.

„Am votat pentru o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziționeze împotriva României, în legislația europeană, în amendamentele pe care le depun să se regăsească și prioritățile României. Eu cred în România, cred în români și cred că o reprezentare demnă este ceea ce vor toți românii. Am votat astăzi pentru că eu cred că o Românie puternică, un stat membru puternic va conduce la o Uniune Europeană puternică. A fi un bun român nu înseamnă a fi un bun european”, a declarat Viorica Dăncilă după ce a votat la alegerile europarlamentare.

Ea a reamintit că a fost europarlamentar nouă ani.

”Știu care este mersul în Parlamentul European, știu că din păcate am luptat român contra român. Am votat pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a mai spus Dăncilă.

Ea a catalogat prezența crescută la votare ca fiind un lucru bun.

”Este foarte bine că oamenii vor să participe la vot. Cred că acest lucru este pozitiv și îndemn oamenii să vină la vot”, a adăugat premierul.

Viorica Dăncilă a votat doar pentru alegerile europarlamentare, nu și la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

Călin Popescu Tăriceanu: România să facă parte din grupul celor care iau decizii, să nu fie ca până acum

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că a votat ”cu convingerea” că viitorii europarlamentari ALDE vor reprezenta România şi vor acţiona ca ţara noastră să facă parte din grupul statelor care iau decizii, nu ca până acum. El nu a votat şi la referendum.

„Văd că este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură, pentru că este interes pentru aceste alegeri, care au un rol important şi vor avea un rol şi mai important pe măsură ce fiecare va înţelege că deciziile care se iau în forurile europene ne afectează. Am votat cu convingerea că cei care ne vor reprezenta din partea partidului pe care îl conduc vor merge acolo cu gândul clar de a reprezenta interesul României, de a face ca România să fie o voce respectată, tratată de la egal la egal, ca România să facă parte din grupul celor care iau decizii, să nu fie ca până acum – una din ţările care numai au urmat deciziile luate de alţii. Cred că este în interesul nostru să avem oameni capabili să ne reprezinte, cu experienţă politică, îndelungată, pentru că acolo este un loc în care conflictele şi luptele dintre grupurile parlamentare se tranşează în favoarea celor mai buni, celor care ştiu să lupte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a votat doar la alegerile europarlamentare, nu şi pentru referendum.

”Pentru măsurarea popularităţii preşedintelui sunt modalităţi mult mai simple şi mai puţin costisitoare pe care le putem utiliza. Nu trebuie să organizăm un scrutin pentru acest lucru”, a spus el.

Codrin Ștefănescu: „Am votat pentru o Românie normală, aşa cum mi-am dorit-o acum 30 de ani”

Secretarul general PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, că a votat pentru o Românie normală, precizând că speră ca românii să dea un semnal clar că sunt alături de oameni şi de români care vor binele României, nu de „români care să închine ţara străinilor”.

„Am votat pentru o Românie normală, aşa cum mi-am dorit-o acum 30 de ani, când am fost pe baricade la Revoluţie, în 1989. Am votat pentru oameni care cred în Dumnezeu, cu frică de Dumnezeu, pentru oameni normali, gospodari, pentru oameni care constuiesc, nu pentru oameni care dărâmă şi sper ca votul meu să conteze şi sper ca votul tuturor românilor să conteze. Sper ca astăzi România să dea un semnal foarte clar că sunt alături de oameni şi de români care vor binele României, nu români care să închine ţara străinilor. Nu am ridicat buletinul pentru referendum, un referendum la care nici măcar cel care l-a creat nu ştia întrebările, am spus de la început lucrul ăsta. Am votat cu oameni sănătoşi, patrioţi, care luptă pentru ţara lor”, a declarat Codrin Ştefănescu, la ieşirea de la vot.

Secretarul general PSD a votat la Secţia nr. 150 din Capitală.

Klaus Iohannis, la secția de votare: „O spun tuturor românilor: haideți la vot!”

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet, spunând, înainte de a intra în cabina de vot, că îndeamnă românii să meargă să îşi exercite dreptul. „Haideţi la vot, e o zi importantă, o spun tuturor românilor, haideţi la vot”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de vot.

Preşedintele a venit singur la secţia de votare, nefiind de altfel pentru prima dată când acesta s-a prezentat la vot fără Carmen Iohannis.

Soţia preşedintelui a ales să îşi exercite dreptul de vot la Sibiu.

Kelemen: Am votat pentru o UE puternică în care vocea comunităţii maghiare se va auzi

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a votat la secţia de votare amenajată în sediul Primăriei comunei Cârţa, judeţul Harghita, pentru „o UE puternică în care vocea comunităţii maghiare se va auzi”.

Kelemen Hunor s-a prezentat la urne după ora 10.00, la secţia de votare amenajată în sediul Primăriei comunei Cârţa, judeţul Harghita.

„Am votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care vocea comunităţii maghiare se va auzi, avem nevoie de o reprezentare puternică. Am votat pentru o prezenţă solidă în PE. La fel, am votat şi la referendum şi recomand tuturor cetăţenilor cu drept de vot să meargă la urne şi să voteze, fiindcă astăzi este ziua în care nu putem fi nici obosiţi, nici dezamăgiţi, trebuie să fim prezenţi la vot. Recomand fiecăruia să meargă şi să voteze la europarlamentare”, a spus Kelemen.

Ludovic Orban: Am votat pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a votat duminică dimineaţa, el afirmând că a votat pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european şi că va fi bine reprezentată în Parlamentul European. ”Sunt convins că va fi o victorie a românilor”, a mai spus el.

”Am votat astăzi pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european, că va fi bine reprezentată în Parlamentul European de oameni apreciaţi, de oameni de calitate, de oameni care să poată influenţa decizii la nivel european, de oameni care să câştige aprecierea şi respectul partenerilor europeni, de oameni care să aşeze România la masa negocierilor şi deciziilor ca partener egal şi de oameni care pot să fructifice la maximum apartenenţa României la UE pentru a aduce cât mai multe beneficii pentru români”, a declarat Ludovic Orban după ce a votat.

El a mai spus că este convins că românii vor vota atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum.

”Sunt convins că va fi o victorie a românilor, o victorie a românilor de ună-credinţă, a românilor cu bun-simţ. Această victorie va însemna, din punctul meu de vedere, că cei care sunt astăzi la putere nu vor mai avea nicio legitimitate să menţină puterea”, a mai spus liderul PNL.

Dacian Cioloş: Sunt convins că foarte mulţi români aşteaptă ziua aceasta încă din iarna anului 2017

Dacian Cioloş a declarat, după ce a votat într-o secţie amenajată în Zalău, că scrutinul de duminică va fi unul „semnal” pentru cei care conduc acum România. 

„Sunt convins că foarte mulţi români aşteaptă ziua aceasta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă, mulţi dintre români supăraţi că nu au votat la timp. Iată a venit ziua când putem să ne transmitem mesajul prin vot”, a spus Dacian Cioloş, după ce a votat.

În opinia acestuia, efectul scrutinului de duminică va fi mult mai mare decât acela de a trimite 32 de români în Parlamentul European: „va fi un vot semnal pentru cei care conduc acum România”.

Întrebat de ce a votat la Zalău, Cioloş a răspuns că de când are drept de vot a votat aici mereu, pentru că sunt locurile de care se simte legat .

Cioloş a mers la urne alături de fratele său, precizând că simte o mobilizare foarte bună atât în oraşe, cât şi la la sate.

„În urma acestui vot transformăm deznădejdea în speranţă, dar mai ales putem transforma speranţa în fapte şi decizii care vor putea fi luate în perioada următoare. După acest vot, dacă lumea se mobilizează, vom avea în mediul politic autoritatea să facem schimbările în bine aşteptate de români”, a afirmat Dacian Cioloş.

Lia Olguţa Vasilescu: Am votat pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European

Lia Olguţa Vasilescu a votat la Craiova şi a cerut un singur buletin de vot. La ieşire, Olguţa Vasilescu a spus că a votat „pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European”.

Lia Olguţa Vasilescu s-a prezentat la urne în jurul orei 10.00, însoţită de fiul ei şi de soţul ei, Claudiu Manda, şi a cerut un singur buletin de vot.

La ieşire, Olguţa Vasilescu a declarat că a votat „pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European”.

„Am votat pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European şi pentru eliminarea dublului standard”, a spus Vasilescu.

Ea a adăugat că a votat şi pentru ca României să îi fie permis ceea ce li se permite altor state din Uniunea Europeană şi ceea ce se interzice celorlalte ţări din Uniune să i se interzică şi României.

„În ceea ce priveşte referendumul, nu am votat, refuz să particip la o mascaradă, cu atât mai mult cu cât cel care a convocat acest referendum nu a fost în stare să explice întrebările. Mă aştept la o prezenţă bună la vot şi, aşa cum am văzut până acum, cel puţin pe judeţul Dolj, aproape jumătate din cei care s-au prezentat la vot nu au votat şi pentru referendum”, a adăugat Vasilescu.