Europarlamentarul Carmen Avram, membru în Comisia pentru Agricultură, a postat un clip audio cu mărturiile dramatice ale unor români care lucrează pe câmpurile din Germania. Pe lângă detaliile legate de codițiile grele de muncă și cazare, românii susțin că au fost ținuți în carantină timp de 14 zile și apoi aduși pe câmp alături de alți muncitori care nu au fost izolați preventiv.
„A fi sărac nu e egal cu a fi sclav!! Înregistrarile de mai jos vă arată cum sunt tratați cetățenii români, plecați din țară – cu aprobarea guvernului!! – ca să muncească pe plantațiile de sparanghel din Germania. Cu ore extenuante de muncă – fiind scoşi pe câmp inclusiv noaptea – cu plăți abuzive la kilogram, cu o cazare inumană – 3 băi la nişte zeci de oameni – cu urlete, demiteri pe bandă rulantă şi amenințări la adresa lor, cu comisioane ilegale pentru anumite firme de recrutare din țară, românii trăiesc ca suboamenii. Cum ministrul Muncii pare că a dispărut, românii strigă zadarnic după ajutor şi spun că se simt vânduți. Înregistrarea de mai jos a fost difuzată ieri, la Antena3”, a scris europarlamentarul Carmen Avram, membru în Comisia pentru Agricultură
„Suntem asupriți, ne-au băgat în niște barăci, au promis niște locuri de muncă decente, locuri de munca pe care nu le aveam în altă parte, nu aveam de unde să câștigăm bani… Sunt oameni care lucrează de la 14 ore în sus, fac fix 100 de ore de lucru pe săptămână. Eu personal am muncit de Înviere de seara de la ora 20, până dimineața la ora 8”, povestește un muncitor român care a plecat la muncă în Germania, printr-o firmă din Sibiu
Noi detalii despre munca grea și condițiile inumane la care sunt supuși românii cărați cu chartere speciale pentru a lucra câmpurile Germaniei au fost făcute publice de jurnaliștii Antena3. Aceștia povestesc că nu le-au dat nici un contract să semneze, iar orele de lucru depășesc cu mult limita normală. „E o muncă foarte grea, aici plouă, e câmp… Oamenii au ieșit pe ploaie să lucreze și de rău ce le-au fost au rămas a doua zi acasă, apoi au venit oamenii cu un tabel și i-au obligat pe lume să își facă bagajele și să plece, fără niciun ban, în perioada în care autogările sunt închise, gările sunt închise. Cu ce să vină oamenii în țară?”, a spus disperat un muncitor. „Deci, noi am fost vânduți ca să vă spun! Suntem în 2020 și te simți vândut!”, au mărturisit muncitorii români aflați în Germania.
Un uriaș scandal a fost iscat, în săptămâna mare, de absența oricăror măsuri de prevenție a răspândirii SARS-CoV-2 cu ocazia organizării unor zboruri charter de la Cluj, către mai multe orașe din Germania, cu zeci de mii de români care au plecat la munci agricole. Derogări similare de la starea de urgență au fost făcute, ulterior, și pentru români care au plecat la muncă în Austria, Marea Britanie, Spania și Italia.