Coaliţia separatistă care a promis independenţa regiunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică. Eventuala secesiune a Cataloniei nu va permite prezența ei în Uniunea Europeană. Mai mult, în cazul separării acestei regiuni, Spania va avea de suferit extrem de mult economic și social.
Cea mai bogată regiune a Spaniei, Catalonia, având 7,6 milioane de locuitori, reprezintă 20% din bogăția Spaniei fiind considerată „uzina ţării“, deoarece este cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.
Partidul liderului catalan Artur Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC), aflat la putere, a coalizat cu vechii rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya” (ERC) dar şi cu alte grupări cetăţeneşti formând „Junts pel si” (Împreună pentru da). Alianţa formată și condusă de Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan. Mai exact, alianța „Junts pel si” a obţinut 62 dintre mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP), de extremă stânga), zece mandate. Alianţa are, în acest fel, o majoritate absolută (47,8%) în Parlament, chiar dacă nu are majoritatea voturilor exprimate. Artur Mas a format această alianţă separatistă pentru a obține independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei.
Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei
Mariano Rajoy
premierul Spaniei
Mai mulți politicieni din Uniunea Europeană au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.
„Uzina ţării”
Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei este de aproximativ 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât România (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, al Israelului sau chiar al Italiei (25.000 de euro în 2013).
Catalonia este principala destinaţie turistică din Spania, unul din patru turişti străini care au vizitat ţara iberică alegând regiunea semiautonomă.
Ieșirea din UE
Dacă regiunea Catalonia va obține independenţa faţă de Spania, va ieși automat din zona euro şi din Uniunea Europeană, a spus guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde.
Solicitarea independenței în urma rezultatului alegerilor de duminică ar afecta băncile catalane şi spaniole, a spus Maria Linde, precizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile acordate de Banca Centrală Europeană. Marile bănci spaniole au avertizat și ele că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.
Ieşirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit
Luis Maria Linde
guvernatorul băncii centrale spaniole
Guvernatorul Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale aşteptate să aibă loc la sfârşitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală. Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esenţiale pentru recâştigarea încrederii pieţelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare.
Partide de opoziţie precum formaţiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, şi Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câştigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.
Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1% faţă de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.
Costul de împrumut al Spaniei a scăzut, luni, încheind trei zile de creşteri, după rezultatul alegerilor de duminică. Obligaţiunile Spaniei pe termen de 10 ani au înregistrat luni performanţe mai bune decât cele ale Germaniei pentru prima oară în ultimele şase zile.
Astfel, randamentul obligaţiunilor spaniole de acest tip a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 1,94%, după un avans de 0,8 puncte în cele trei şedinţe precedente de tranzacţionare.
Emanuel Stan