8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 22:39
No menu items!

Europa face față extrem de greu valului 2 de COVID. Lockdown peste tot și renunțare la anchetele epidemiologice

spot_img

Europa face tot mai greu față valului doi al pandemiei de coronavirus, cu mult mai agresiv decât primul, din primăvară. Numărul de infectări a depășit pragul de 10 milioane, dublându-se în cinci săptămâni. Unele state impun restricții dure, altele, chiar dezvoltate, nu mai fac față ritmului accelerat de răspândire.

Noile cazuri de COVID-19 în Europa s-au dublat în cinci săptămâni, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri, potrivit unui bilanţ al Reuters publicat duminică.

Luna trecută, atât America Latină, cât şi Asia au raportat peste 10 milioane de cazuri totale în regiunile lor. Statele Unite singure au peste 9 milioane de cazuri, cu o epidemie care se accelerează rapid, transmite Agerpres.

În timp ce Europa a înregistrat primele 5 milioane de cazuri de COVID-19 în aproape nouă luni, următoarele 5 milioane de cazuri au fost raportate în puţin mai mult de o lună, potrivit unei analize Reuters.

Având 10% din populaţia lumii, Europa reprezintă aproximativ 22% din numărul global de cazuri, care este de 46,3 milioane.

De asemenea, cu peste 269.000 de decese raportate, regiunea reprezintă aproximativ 23% din numărul total de morţi de COVID-19 din totalul de aproape 1,2 milioane de vieţi pierdute la nivel global.

Pe fondul cazurilor în creştere, Franţa, Germania şi Regatul Unit au anunţat măsuri de izolare la nivel naţional până cel puţin luna viitoare, care sunt aproape la fel de stricte ca restricţiile din martie şi aprilie. Portugalia a impus o carantină parţială, iar Spania şi Italia înăspresc restricţiile.

Autoritățile italiene declară că iau în calcul un nou lockdown, mult mai sever decât cel din primăvară, după ce sâmbătă, Italia a înregistrat aproape 32.000 de noi contaminări, cel mai mare număr zilnic de la declanşarea pandemiei, şi circa 300 de noi decese cauzate de Covid-19. Cea mai drastică dintre măsurile analizate este interzicerea circulației după ora 18.00 în întreaga țară.

Autoritățile germane dau semne de slăbiciune în fața ritmului accelerat al viralității, iar surse din administrație au susținut că încet-încet se va renunța la anchetele epidemiologice, pe care nu le mai pot duce la îndeplinire, din cauza înmulțirii rapide a cazurilor.

Conform analizei Reuters, Europa a raportat peste 1,6 milioane de cazuri noi în ultimele şapte zile, aproape jumătate din cele 3,3 milioane raportate la nivel mondial, cu peste 16.100 de decese, o creştere de 44% faţă de săptămâna precedentă.

Guvernele din întreaga Europă sunt criticate pentru lipsa de coordonare şi incapacitatea de a utiliza pauza din timpul verii pentru a întări apărarea, lăsând spitalele nepregătite.