Uniunea Europeană cere ca, până în 2020, toate clădirile publice din Europa să fie optimizate pentru reducerea consumului energetic
Peste 50.000 de locuri de muncă ar putea fi create, în următorii cinci ani, în domeniul reabilitării termice a clădirilor, în condiţiile în care Uniunea Europeană (UE) cere ca, până în 2020, toate clădirile publice din Europa să fie optimizate pentru reducerea consumului energetic.
Potrivit Comisiei Europene, până în 2020, toate clădirile publice din Uniunea Europeană ar trebui să aibă certificate N-ZEB – Near Zero Energy Buildings. În prezent, în România nu există o astfel de clădire, iar în condiţiile cerinţelor UE, este necesară calificarea forţei de muncă în construcţii, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.
Proiectul „BUILD UP Skills QualiShell„, care vizează calificarea forţei de muncă în construcţii, va fi demarat în 30 de state membre, iar România este prima ţară care îl va implementa.
Suntem încântaţi că am găsit aici deschiderea necesară. Cu siguranţă că foarte mulţi muncitori vor aplica, iar în urma programului vor dobândi abilităţile necesare pentru ca reabilitarea să se facă la cel mai înalt nivel.
Alessandro Proia
reprezentantul Comisiei Europene
Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus că acesta asigură trecerea de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România.
R.D.