6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:30
No menu items!

Eurodeputații decid miercuri asupra exploatării gazelor de șist. Miza: impactul asupra mediului

spot_img

sonda gaze de sist

Eurodeputații vor decide, miercuri, dacă exploatarea gazului de șist ar trebui să se supună unor evaluări obligatorii ale impactului asupra mediului. Potrivit reprezentanților Parlamentului European, gazul de șist ar putea asigura independența energetică a Europei și facturi mai mici, dar există îngrijorări legate de impactul asupra sănătății oamenilor și mediului.

Deși încă nu este clar dacă în UE poate fi extrasă o cantitate semnificativă de gaz de șist, o parte din statele membre – Polonia, Austria, Germania, Olanda, Suedia și Regatul Unit – au permis explorarea gazului de șist și se pregătesc pentru extracții. Ar putea trece deja la extracție dacă se fac descoperiri interesante despre avantajele acesteia. Alte țări, precum Franța și Bulgaria, au decis pentru moment să suspende planurile de exploatare.

Potrivit Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), România deține, în prezent, rezerve de 1.444 de miliarde metri cubi de gaze de șist, cifra clasându-ne pe locul al treilea în UE, după Polonia și Franța.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.

Ministerul Mediului a precizat, la acel moment, că pentru această etapă nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, întrucât ”explorarea se realizează prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate în România de zeci de ani”.

Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).

În Europa, producția de gaz de șist ar contribui la reducerea importurilor de resurse, ar crește competiția globală, având un efect major asupra prețurilor, ar crea noi locuri de muncă și ar contribui la siguranța aprovizionării.

Pe de altă parte, fracturarea hidraulică folosită în extracția gazului de șist este o mare consumatoare de apă. În același timp, există riscul contaminării pânzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafață și al efectelor seismice. Pe 21 noiembrie 2012, Parlamentul European a adoptat două rezoluții ce examinează aspectele industriale și energetice ale extracției gazelor de șist și impactul acesteia asupra mediului.

schema gaze de sist

C.C.