Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie prioritatea principală a UE, urmată de combaterea șomajului, conform răspunsurilor date de participanții la un sondaj special de tip Eurobarometru, comandat de către Parlamentul European şi publicat vineri.
Aceștia au fost întrebați dacă ei consideră că în anumite domenii sunt necesare mai multe sau mai puţine acţiuni comune la nivel european. Alte domenii în care cetăţenii doresc mai multă implicare a UE sunt combaterea a evaziunii fiscale, migrația, protejarea frontierelor externe și a mediului.
Sondajul la nivel UE a fost efectuat pe un eşantion de 27.969 de persoane între 9 și 18 aprilie.
Respondenţii consideră că mai multe acţiuni comune la nivelul UE sunt necesare în majoritatea domeniilor în legătură cu care au fost chestionați. Combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) sunt considerate priorități de către europeni.
40% dintre participanți consideră că riscul unui atac terorist este ridicat. Cele trei măsuri propuse de către Parlamentul European pe care europenii le consideră cele mai urgente sunt abordarea finanțării grupurilor teroriste (42%), combaterea rădăcinilor terorismului și a radicalizării (41%) și întărirea controlului frontierelor externe ale UE (39%).
În plus, 75% dintre participanți doresc mai multă acțiune la nivelul UE pentru combaterea evaziunii fiscale, 74% vor mai multe măsuri comune în domeniul migrației, 71% mai multe acțiuni pentru protecția frontierelor externe ale UE și 67% au cerut să se facă mai mult pentru protejarea mediului.
Trei sferturi dintre europeni (74%) consideră că lucrurile care îi unesc sunt mai importante decât cele care îi despart.
În România, majoritatea consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în toate cele 15 domenii despre care au fost chestionați, în special în combaterea șomajului (82%) și lupta împotriva terorismului (82%), în lupta împotriva evaziunii fiscale (79%) și în abordarea migrației (75%).
Numai 19% dintre românii chestionați au răspuns că riscul unui atac terorist este ridicat (față de 40% în UE). 32% dintre români consideră că terorismul poate fi combătut mai bine la nivel național, față de 27% care consideră că acesta poate fi abordat mai bine la nivel global și 24% la nivel european.
V.B.