Românii consideră în proporţie de 72% că apartenenţa la UE a adus beneficii ţării, față de 63% în 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.
Beneficiile semnalate de respondenți sunt oportunităţile pentru locurile de muncă (48%), îmbunătăţirea standardelor de viaţă (29%), contribuţia UE la democraţia din România (28%), şi contribuţia la creşterea economică (27%). Întrebarea cu exemplele de beneficii a fost adresată doar celor 72%.
Sondajul, care a vizat 28.150 europeni (dintre care 1028 români) cu vârsta de peste 15 ani, s-a derulat între 19 şi 29 septembrie, o perioadă în care sosirile refugiaţilor la graniţele UE şi decesele migranţilor erau relatate pe larg în media.
Alte tendințe relevante:
- Mai mulţi europeni sunt interesaţi în mod general de politicile UE (54%, mai mult cu 11 puncte procentuale faţă de 2013) şi mai mulţi europeni simt că ţările lor au beneficiat de pe urma apartenenţei la UE (60%, în creştere cu 6 pp faţă de iunie 2013). Diferenţele naţionale variază semnificativ, de la 80% răspunsuri pozitive în ţări ca Polonia sau Lituania, la 34% în Cipru. Europenii care estimează că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE evocă în special contibuţia UE la creşterea economică (35%), contribuţia acesteia la menţinerea păcii şi întărirea securităţii (32%) şi cooperarea dintre ţările lor şi alte state membre (31%).
- Întrebați ce factori ar întări sentimentul de cetățenie europeană, majoritatea respondenților au răspuns: „un sistem european de asistență socială armonizat între statele membre (asistență medicală, educație, pensii, etc.)”. Comparativ cu toamna anului 2014, la nivel european, importanța acestui factor a crescut în mod clar (45%, + 13 de pp). Al doilea factor cel mai frecvent răspuns citat este „serviciu european de intervenție de urgență pentru combaterea dezastrelor naturale internaționale”, a cărui importanță de asemenea a crescut (28%, +6 pp).
- Românii consideră, de asemenea, că sistemul armonizat de asistenţă socială este cel mai important factor care ar întări sentimentul de cetăţenie europeană. 46% sunt de acord cu această afirmaţie, în creştere cu 14 puncte procentuale faţă de 2014.
- În opinia cetățenilor europeni, șomajul rămâne în fruntea provocărilor viitoare (49%, adică cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în 2013), imigrația a făcut un salt spectaculos în doi ani (ajungând la 47%, adică o creștere de 33 de pp) și a devenit a doua provocare majoră cu care se va confrunta UE.