Expert Forum solicită Autorităţii Electorale Permanente să verifice o „posibilă finanţare nedeclarată” a candidatului independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu.
Expert Forum a analizat datele legate de veniturile şi cheltuielile competitorilor electorali la alegerile prezidenţiale, publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe 25 noiembrie.
Șase competitori electorali, din care 3 independenți au declarat 8,4 milioane de lei contribuții. Dintre independenți au declarat bani doar Cristian Diaconescu (625 mii lei), Ana Birchall (200 mii lei) și Mircea – Dan Geoană (6,8 mil lei). 7,4 milioane de lei provin din împrumuturi, din care 6,6 milioane de lei se regăsesc la Mircea Geoană. Călin Georgescu nu a declarat niciun venit.
„Deși înțelegem că unii candidați pot cheltui mai puțin de alții este neverosimilă desfășurarea unei campanii care să nu implice niciun fel de servicii – chiar și realizarea unor filme postate pe Tik Tok are trebui să se realizeze cu încheierea unor contracte de servicii. Reamintim și că nu este permis ca un candidat să producă materiale în regie proprie. Este o situația neobișnuită ca un candidat care a obținut peste 20% din voturi să declare că nu a adus niciun ban în campanie și nu a cheltuit nimic.
Solicităm ANCOM, în calitate de DSC să se coordoneze cu Comisia Europeană și să ceară Tik Tok o investigație în acest caz”, precizează sursa citată.
Expert Forum a precizat că a sesizat deja Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la declararea și legalitatea veniturilor și cheltuielilor în campania electorală de către Călin Georgescu
„Din datele referitoare la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe 25 noiembrie reiese că nu au fost raportate niciun fel de venituri și cheltuieli, ceea ce considerăm că este neverosimil pentru desfășurarea unei campanii electorale la alegerile prezidențiale, mai ales pentru un candidat care obține aproape 23% din voturi. Ne intrebam cum este posibil sa se desfasoare o campanie electorală in lipsa oricarei contribuții financiare declarate: serviciile pentru mandatarul financiar, serviciile de editare video/promovare online costa, asa cum exista si alte cheltuieli pentru managementul campaniei. Va rugam sa verificati si daca aceste costuri au fost acoperite de terte persoane. Reamintim că potrivit Legii 334/2006, producerea de materiale în regie proprie este interzisă.
Raportul publicat de Expert Forum include o listă cu argumente care pot indica faptul că unele dintre acțiunile de promovare ale candidatului ar fi putut fi finanțate. Lista include și o declarație a unui antreprenor care recunoaște că ar fi finanțat acțiuni de promovare online a candidatului Călin Georgescu. Reiterăm faptul că Decizia BEC 175D/2024 arată că au fost utilizate materiale electorale nemarcate, ceea ce poate sugera faptul că au existat cheltuieli aferente campaniei electorale.
O altă analiză lansată de EFOR recent despre activitatea candidatului pe rețeaua Tik Tok sugerează că există o activitate coordonată de promovare politică și electorală, care ar fi greu de desfășurat fără resurse financiare.
În acest context, vă solicităm să inițiați cât mai curând un control pentru a verifica respectarea legislației privind declararea si legalitatea veniturilor și cheltuielilor în campania electorală. Campania electorala pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale trebuie sa se desfășoare în condiții de legalitate și transparență, iar în acest moment acestea sunt puse sub semnul întrebării.
De asemenea, în contextul organizării alegerilor parlamentare pe 1 decembrie și turului II al alegerilor prezidențiale pe 8 decembrie solicităm AEP să publice datele constant, cu frecvență săptămânală, înainte de ziua alegerilor și nu după data votării, cum s-a întâmplat la aceste alegeri, pentru a asigura transparența procesului electoral”, arată Expert Forum în sesizare.
Adina Bucur