7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:49
No menu items!

Eșecul militar din Ucraina produce nervozitate la Kremlin. Putin e ”disperat” să evite înfrângerea

spot_img

Prelungirea războiului dus împotriva Ucrainei și creșterea inevitabilă a numărului de victime aduc perspectiva unei înfrângeri militare pentru Rusia, ceea ce va avea consecințe fatale pentru sistemul de putere de la Kremlin. O serie de analize făcute de observatori cu surse în cercurile de putere arată că liderii de la Moscova sunt nervoși, derutați și predispuși la greșeli, însă este puțin probabilă schimbarea regimului pe termen scurt.

Președintele Vladimir Putin și apropiații săi se așteptau ca războiul să dureze câteva zile sau maximum câteva luni. În prezent, gradul de nervozitate la Moscova este foarte mare, pentru că iarna va schimba condițiile de luptă și va mări numărul de morți și răniți de pe front, potrivit CNBC.

”Din septembrie, văd multe schimbări și multe temeri în Rusia. Pentru prima dată de la începutul războiului, oamenii încep să ia în calcul cel mai prost scenariu, acela că Rusia poate pierde. Ei nu văd și nu înțeleg cum Rusia ar putea ieși din acest conflict fără să fie distrusă. Oamenii sunt foarte nervoși, cred că ceea ce se întâmplă este un dezastru”, a afirmat Tatiana Stanovaya, fondatoare a companiei de analiză R.Politik și cercetătoare la Carnegie Endowment for International Peace.

Putin a încercat să ia distanță față de o serie de înfrângeri umilitoare pentru Rusia – retragerile din regiunile Kiev și Harkiv din prima parte a războiului și, mai recent, retragerea din orașul Herson, la doar câteva săptămâni după ce anexase regiunea în mod formal la Federația Rusă, prin gesturi politice grandioase.

Pe lângă aceste evenimente majore, au contat și alte înfrângeri percepute ca umilințe de către ruși: atacul asupra Podului Crimeii, atacurile asupra Flotei din Sevastopol sau retragerea din Insula Șerpilor.

Comentatorii pro-Kremlin și bloggerii au criticat conducerea militară pentru seria de înfrângeri, însă cei mai mulți au avut grijă să nu îl critice direct pe Putin – o mișcare periculoasă într-un mediu în care opozanții percepuți ca pericol de către regim ajung la închisoare.

Ilya Matveev, fost profesor de științe politice la Sankt Petersburg, spune că Putin este ”disperat” să nu piardă războiul.

”Simplul fapt că Rusia continuă războiul, după înfrângeile clare din martie, arată că Putin este disperat să nu piardă. Eșecul nu este o opțiune pentru el. Cred că deja toată lumea, inclusiv Putin, a realizat că nici măcar o bombă nucleară tactică nu va rezolva problema pentru Rusia. Ei nu pot opri înaintarea armatei ucrainene, este imposibil. Armele tactice nu pot schimba decisive situația de pe teren”, a spus Matveev.

Opinia generală este că Putin a calculat greșit posibilitatea ca Ucraina să primească ajutor internațional pentru război. De la începutul ofensivei, numărul de militari morți ruși pe front ar fi de peste 88.000, potrivit cifrelor oferite de partea ucraineană, cel mai probabil supraevaluate. În septembrie, Rusia a afirmat că a înregistrat aproape 6.000 de decese în rândul trupelor sale. Această cifră este probabil subevaluată.

După 24 februarie, când a lansat ofensiva militară totală, Putin a devenit ”mai vulnerabil decât a fost vreodată”, afirmă Stanovaya. ”Orice pas îl face din ce în ce mai vulnerabil. De fapt, pe termen lung, nu văd un scenariu în care fi câștigător. Într-un fel, putem spune că este terminat politic. (…) Desigur, dacă ne imaginăm că mâine Zelenski spune OK, capitulăm, acceptăm toate cererile Rusiei – atunci putem spune că Putin ar putea avea o șansă mică să își reface autoritatea în interiorul Rusiei, dar nu se va întâmpla asta. Nu putem aștepta la noi eșecuri, la noi pași înapoi”, a mai spus Stanovaya.

În prezent, Rusia își concentrează atacurile pe distrugerea infrastructurii civile a Ucrainei, pentru a demoraliza populația. Astfel, este posibil ca în timpul iernii să se desfășoare un război de uzură, de pe poziții fixe. Stanovaya crede că Putin își păstrează obiectivele inițiale, va continua atacurile și va aștepta capitularea Ucrainei, situație care lasă deschise două scenarii pentru finalizarea războiului: ”Primul este schimbarea regimului din Ucraina, dar nu prea cred că se va întâmpla asta. Al doilea este schimbarea regimului din Rusia, dar asta nu se va întâmpla mâine, ar putea dura unul sau doi ani. Dacă Rusia se schimbă politic, va revizui și regândi obiectivele din Ucraina”.

În cel mai bun scenariu pentru regimul lui Putin, Rusia va fi capabilă să își securizeze un minimum de câștiguri în fața Ucrainei. Cel mai prost scenariu pentru Moscova este retragerea completă, cu toate consecințele politice și economice.  

Prezent la Bucharest Forum, Misha Glenny, analist și scriitor britanic, a declarat marți că este cel mai probabil că vom avea un război lung, cu excepția cazului în care apare un moment de tip lebădă neagră și Putin pierde puterea.

”Lenin vedea imperialismul ca ultima fază a capitalismului. Putin este în ultima fază a grandorii țarilor – a întrupării într-o singură persoană a statului și a lui Dumnezeu. Asta înseamnă că, dacă va exista o înfrângere, sunt sigur că Putin va cădea. Va fi probabil mai avantajos pentru noi ca Putin să cadă mai devreme, pentru că nu cred că Rusia va continua războiul dacă Putin cade. Problema legată de asta este că nu vedem încă masa critică pentru ceea ce eu numesc momentul Ceaușescu sau momentul Miloșevici – în care forțele lui de securitate decid să îl devoreze”, afirmat Glenny.

Vlad Bârleanu