4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:43
No menu items!

Eșec total la recrutarea în armată: candidaţii nu au trecut proba fizică și examenul psihologic. Doar 40% din locurile scoase la concurs, ocupate

spot_img

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a prezentat luni, statistici legate de procesul de recrutare şi selecţie pentru cele peste 5000 de posturi de soldat profesionist scoase recent la concurs, datele oficiale arătând că doar 40% dintre posturi au fost ocupate, deşi pentru fiecare loc a fost o concurenţă de 1,3 candidaţi. Unu din cinci candidaţi înscrişi la concurs este femeie.

După prima probă, cea de evaluare fizică, 24% dintre candidaţi au fost respinşi. Alţi 18% dintre cei care doreau să fie soldaţi profesionişti nu au trecut evaluarea psihologică, iar alți 12% nu au trecut de examenul medical Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei.


Principalele date ale analizei:

* Campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;

* Au fost 6.448 candidați (dintre care fete: 20%), pe 5.093 locuri scoase la concurs;

* Proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;

* Proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;

* Proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%.

Startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.

Cât se câștigă în armată

Pentru că înțelegem că, din punct de vedere profesional, vocația pentru armată trebuie să se sprijine și pe componenta de venit salarial, prezentăm mai jos veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea:

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

D.Constantin