Schimbările din fiscalitate de la începutul acestui an erau previzibile, iar până în 2014 este probabilă păstrarea aceluiași sistem, pentru a asigura un nivel de predictibilitate necesar, a afirmat Alexander Milcev (foto), partener în societatea de consultanță Ernst & Young România.
„Nu s-au produs mari mișcări neașteptate. S-a discutat despre schimbarea sistemului de impozitare a persoanelor fizice – celebrul 16-12-8, care se pare că nu va fi introdus în 2013 cel puțin. Mi se pare o măsură bună de a nu modifica sistemul actual, pentru a nu-l da peste cap în mod inutil. Nu cred că se rezolva o problemă majoră cu această modificare, dar ar fi fost probleme suplimentare și pentru Fisc, și pentru contribuabili”, a afirmat Milcev, pentru Sursa Zilei.
De asemenea, schimbările în aplicarea cotelor de TVA au fost amânate. Înainte de alegeri, USL a promis că ia în calcul, în actuala legislatură, introducerea unui impozit pe venit în trei trepte (16%, 12% și 8%) și aplicarea unei cote reduse de TVA pentru alimente.
„Nu mă aștept la o revoluție fiscală din partea statului. Ce avem acum o să vedem și în ultimul trimestru din 2013, acesta este pariul meu”, spune Milcev.
La începutul acestui an, au crescut accizele pentru combustibili, pe baza unui calendar agreat din 2006, astfel încât nu a fost o surpriză. De asemenea, Guvernul a decis indexarea taxelor locale cu inflația, cu posibilitatea ca autoritățile locale să evite indexarea pentru 2013.
„S-a facut mult tam-tam pe tema asta, datorită contextului politic. Altfel, nu ar fi trebuit să fie mare agitație, pentru că este un ciclu uzual de trei ani. Conform Codului Fiscal, la fiecare trei ani, Guvernul emite o hotărâre în care spune inflatia a fost x%, taxele locale cresc cu x%. Anul acesta, evident că ajustarea taxelor locale la inflație, o simplă chestie administrativă, a luat o altă coloratură, dar era o altă măsură așteptată. Nu cred că vor fi alte măsuri în 2013 legate de taxe locale”, a mai afirmat Milcev.
În primele zile din 2013, Guvernul a lansat semnale și cu privire la impunerea unui impozit forfetar asupra firmelor din industria de servicii. Reprezentanții Executivului au anunțat miercuri că pensiunile, hotelurile, barurile, restaurantele, saloanele de înfrumusețare, spălătoriile auto, atelierele de croitorie și de încălțăminte vor fi printre serviciile care vor intra sub incidența impozitului forfetar, dacă acesta va fi aplicat.
Vlad Bârleanu