6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:27
No menu items!

Ernst&Young: 2013 este un an favorabil listărilor pe piața bursieră

spot_img

Ernst&Young: 2013 este un an favorabil listărilor pe piața bursieră

Anul 2013 se anunță a fi mai activ pentru Bursa de la Bucureşti, în contextul listărilor anunțate pentru câteva companii mari de stat și al tendințelor globale pozitive, potrivit unei analize publicate de firma de consultanță Ernst&Young.

Guvernul intenționează să aducă pe Bursă, în acest an, acțiuni ale societăților Romgaz, Tarom și Hidroelectrica (în cazul în care această societate iese din insolvență).

La nivel mondial, investitorii instituţionali sunt tot mai optimişti în privinţa evoluţiei pieţei de oferte publice iniţiale (IPO). Dintre cei peste 300 de investitori instituţionali intervievați, 82% au afirmat că au investit mai mult în IPO-uri în 2012, iar pentru 2013 sunt perspective mai bune privind obţinerea de profit, îmbunătăţirea mediului macro-economic şi stabilitatea pieţelor de capital.

Astfel, prognozele la nivel global pentru investiţiile IPO pentru anul în curs şi pentru 2014 sunt pozitive. Este puţin probabil ca mixul sectorial să sufere schimbări semnificative în următorii 5 ani. Este totuşi posibil ca investiţiile în minerit, metalurgie sau petrol şi gaze să crească pe fondul estimărilor de creştere a cererii în pieţele emergente care continuă să-şi dezvolte infrastructura şi capacităţile de producţie.

În marea lor majoritate, investitorii au declarat că mizează pe pieţele lor interne. Ei se aşteaptă la un mediu favorabil investiţiilor în ţara de origine sau pe pieţele regionale în următorii trei ani. Această situaţie caracterizează, mai ales, investitorii din America de Nord, unde 89% din investiţii au fost concentrate pe listările interne. În schimb, 41% dintre investitorii europeni declară că preferă să investească în alte regiuni. Investitorii percep pieţele în creştere rapidă ca fiind riscante şi scumpe, 72% dintre ei afirmând că riscul este mai mare, iar 41% considerând că preţurile sunt mai mari.

Studiul evidenţiază faptul că serviciile financiare reprezintă industria cea mai atractivă în orice regiune. În general, 51% dintre respondenţi au menţionat că acest sector se clasează în top trei în privinţa investiţiilor din portofoliile lor. Următoarele trei mari sectoare din clasament sunt: retail (35%), produse de larg consum (27%), petrol şi gaze (26%) şi tehnologie (21%). Industriile de consum sunt deosebit de puternice în pieţele aflate în creştere rapidă, unde populaţia este tânără şi în expansiune iar veniturile sunt în creştere.

Majoritatea investitorilor consideră că succesul unei companii publice depinde într-o măsură covârşitoare de trei factori: excelenţa operaţională (66%), îndeplinirea aşteptărilor investitorilor (66%) şi folosirea veniturilor din IPO conform planificării (47%).

V.B.