1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 6:56
No menu items!

Ermina Strutinschi, românca bravă care ne arată o altă față a Afganistanului

spot_img

Ermina Strutinschi sau Ina, așa cum îi spun prietenii, este românca din Suceava, care de 7 ani locuiește în Afganistan și care refuză să abandoneze această țara. Este, poate, una dintre puținele persoane care și-a însușit cu adevărat valorile umanitare și care știe că abandonul unei societăți aflate în plină criză, înseamnă stoparea ajutorului umanitar și anularea tuturor eforturilor depuse de-a lungul anilor, pentru dezvoltarea asistenței umanitare în țări precum Afganistanul. Ermina este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation, o organizație care asigură ajutor în cazul crizelor umanitare. Într-o postare recentă, făcută pe Facebook, aceasta a arătat lumii o altă față a Afganistanului.

”Dragii mei,

Mulțumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă.

Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm, și nu am nici un motiv să plec”, au fost primele rânduri scrise de româncă.

Strunischi dezvăluie o nouă față a situației din Kabul, asigurându-i pe toți că este, totuși, în siguranță și contrar tuturor poveștilor din ultimele zile, ea își desfășoara viața ca înainte și nu vrea să plece din Kabul.

”Am trecut prin puncte de control talibane fără probleme, chiar ca femeie și ca cetățean internațional.

Am cumpărat legume în bazar și am vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează.

Nu am fost amenințată direct.

Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situației de la aeroport, chiar dacă aș vrea, și nu vreau să plec în primul rând. ”

Ermina a absolvit MAGNA CUM LAUDE, fiind licențiată în Studii Politice și în Istorie modernă și contemporană, la Facultatea Utrecht din Olanda, iar mai apoi, a făcut un masterat la Universitatea Oxford, în Studii ruse și est-europene.

Este fiica analistului politic sucevean Dan Strutinschi, iar în urmă cu doi ani, fiind invitata tatălui său, într-o emisiune moderată de acesta, la NEst-Tv Channel Suceava, spunea:

„Nu am aflat răspunsul la întrebarea ”Cum se poate, ca o țară de 40 de ani în război, să poată totuși supraviețui, să existe un nucleu politic stabil ?”.

„Nu suțin nicio putere neafgană care a intervenit în Afganistan, pentru că au făcut toți, absolut toți, niște crime  și niste orori  și au nenorocit o țară”, a mai spus aceasta.

Întrebată de tatăl ei ce anume face în cadrul International NGO Safety Organisation, Ermina a răspuns:

Am ajus în Afganistan lucrând pentru ONU, unde făceam analiza a ceea ce se întâmpla din punct de vedere politic în Afganistan, pentru toată țara, nu numai pentru o regiune și ofeream recomandări pentru leadership-ul ONU.

Identificam problemele și le puneam pe masă. Ulterior, am început să călătoresc prin țară  și să am propriile întâlniri cu liderii oamenilor.

A fost un job foarte solicitant. Lucram și câte 16-20 de ore pe zi, făceam nopți albe, când se preconiza câte o criză politică șamd.

Un dezavantaj al job-ului era că noi, lucrând cu ONU, eram grupuri țintă pentru opozanți și eram foarte restricționați. 

Circulam în mașini blindate, care se deschideau doar la bază.”

„Acum un an și jumătate am decis să schimb job-ul și m-am îndreptat spre sectorul de ONG.

Am un job operațional. Mă duc la baze, la ONG-uri și fac analiză de securitate pentru varii scenarii.

Merg la baze și le spun:”Ușa asta ar trebui întărită sau se poate merge doar pe drumul acela, în mașini de un anumit tip”, a declarat Ermina Strunischi, într-o emisiune a NEst-Tv Channel.

Românca ONGistă, așa cum a amintit și în postarea recentă de pe Facebook, este responsabilă de siguranța oamenilor cu care lucrează, a angajaților ei și refuză să îi abandoneze pe aceștia în lupta împotriva ororilor și nedreptăților umane.

Ermia Strutinschi amendează în mesajul ei, pe cei care erau priviți de către afgani drept stâlpi de sprijin, dar au fugit din Kabul și in același timp, sancționează și măsurile luate de câteva dintre state, care, de fapt, lovesc în mod direct oamenii, și nu noul guvern.

”În mod tragic, comunitatea internațională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulți prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit”, a mai scris românca.

Câteva țări au impus un regim neanunțat de sancțiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație.

Băncile, rezervele de bani pentru populație, și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum. Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenței umanitare și de dezvoltare în Afganistan, și susținere și răbdare pentru mine personal.”

Ermina Struninschi, reproșează mass mediei, că manierele de titrare ale situației din Afganistan, nu ajută deloc, ci dimpotrivă, creează haos., iar toate acestea, o afectează și pe plan personal, părinții săi fiind extrem de îngrijorași cu privire la viața ei.

”Pentru cei care lucrează în mass media, trebuie să realizați că titluri că “Infernul Afgan” și “Criză în Afganistan” sunt periculoase.

Haosul de la Aeroportul Internațional Hmid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presă afgană.

Într-o măsură cel puțîn, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor.

Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera “negocierile de pace” prin subminarea legitimității fostului guvern. Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice redutabile.

Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un proces editiorial.

În mod significativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internationalii rămași aici din partea familiilor și prietenilor de acasă.

Personal, am fost contactată de sute de persoane care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri.

Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală, și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar dacă sunt de peste șapte ani în această țară și acest oraș, majoritatea timpului în afară unei baze militarizate și responsabilă pentru propria siguranță și cea a angajaților mei.

Sunt disponibilă, în măsură în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media”, a scris Ermina Strunischi.

 

Lorena Luchian