7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:44
No menu items!

Energia regenerabilă în următorii 25 de ani

spot_img

solar-panels-homepage

 

Energia regenerabilă ar întrece combustibilii fosili datorită investiţiilor de aproximativ 3.7 trilioane de dolari.

Potrivit agenţiei Bloomberg, energia din surse regenerabile va atrage aproximativ două treimi din cheltuielile pentru noi centrale electrice în următorii 25 de ani, micşorând cheltuielile pe combustibilii fosili, datorită costurilor din ce în ce mai reduse ce fac din energia solară alegerea ideală atât pentru consumatorii de rând, cât şi pentru ţările sărace.

Energia solară va atrage 3.7 trilioane de dolari în investiţii până în anul 2040, ajungând la un total de 8 trilioane de dolari investiţi în energia curată. Aceasta reprezintă aproape de două ori investiţia în cărbune, gaze naturale şi centrale nucleare, potrivit previziunilor Bloomberg.

Cifrele arată că dominaţia furnizorilor de cărbune şi gaze naturale va scădea în următorii ani, datorită ieftinirii surselor de energie regenerabilă ce va permite ţărilor să adopte surse mai puţin poluante pentru a îşi satisface nevoile de energie din ce în ce mai mari. Prognoza celor de la Bloomberg New Energy Finance indică faptul că piaţa cărbunelui nu va scădea la fel de drastic ca celelalte, şi sugerează luarea de măsuri în ceea ce priveşte controlul gazelor cu efect de sera.

“Se vor observa progrese imense spre un sistem de energie decarbonizat” declara Michael Liebreich, fondatorul New Energy Finance. În ciuda acestui fapt, emisiile vor continua să crească “timp de încă 15 ani, dacă nu se adoptă nişte măsuri drastice”.

Emisiile, în creştere

Emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească până în 2029, aproape un deceniu după data ţintă stabilită de către Agenţia Internaţională pentru Energie ce ar duce la plafonarea creşterii globale a temperaturii la 2 grade Celsius până în 2100.

Naţiunile în curs de dezvoltare vor produce 79% din cei 8.9 terawati de capacitate nouă de energie, energia solară având cea mai mare creştere.

Majoritatea proiectelor solare din aceste regiuni va fi reprezentată de centrale electrice de mari dimensiuni, cu circa 1.5 terawati generaţi până în 2040, comparativ cu cei aproximativ 800 de gigawati generaţi de sisteme la scară mică şi de cele de pe acoperişuri.

Acest model se va inversa în ţările dezvoltate, cu 271 gigawati generaţi de fermele solare de mari dimensiuni, comparativ cu 900 gigawati generaţi de sisteme mai mici.

La nivel mondial, energia generată de panourile solare de pe acoperişuri şi centralele solare mici se va multiplica de aproximativ 17 ori, de la 104 gigawati în 2014, la aproximativ 1.8 terawati in 2040.

Se aşteaptă o reducere de aproximativ 47% la preţurile panourilor solare. Industria va înflori datorită economiei de bază, nu datorită subvenţiilor guvernamentale.

Energia solară este ieftină

Datorită faptului că lumina solară este gratuită, avantajul de cost asupra combustibililor fosili va continua să crească. “Energia solară este ieftină şi va continua să se ieftinească” a declarat un analist de la Bloomberg. Cărbunele şi energia nucleară vor atrage 1.6 trilioane de dolari, respectiv 1.3 trilioane de dolari în investiţii în următorii 25 de ani. Dezvoltatorii vor cheltui 2.4 trilioane de dolari pentru fermele eoliene.

Aceste cheltuieli vor aduce noi oportunităţi celor fără energie electrică, la nivel global. Mult mai multe persoane vor avea acces la electricitate prin intermediul unor sisteme ce combină energia solară şi depozitarea acesteia în baterii, faţă de eforturile depuse până acum de a construi reţele electrice în regiunile care nu dispun de o asemenea infrastructură.

Oferind “putere poporului” prin intermediul sistemelor mici, se va reduce legătura istorică dintre dezvoltarea economică şi nivelurile ridicate de poluare, potrivit New Energy Finance.

“Până acum, investiţiile solare la scară mică au fost dominate de ţările bogate precum Germania, Statele Unite ale Americii şi Japonia. Însă până în anul 2040, economiile în curs de dezvoltare vor fi cheltuit 1 trilion de dolari pe sisteme fotovoltaice mici, în foarte multe cazuri aducând energia electrica pentru prima dată în unele sate izolate.”

Octavian Cătuşanu

Sursa foto: grist.org