-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:34
No menu items!

Enel începe procesul de vânzare a activelor din România. Ce se întâmplă cu țeapa dată statului?

spot_img

Guvernul a acuzat în mod repetat că Enel nu a făcut investițiile promise, ci doar a exportat profiturile

enel

Grupul energetic italian Enel a anunțat un plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România, informează Reuters.

Vânzarea activelor de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de 6 miliarde de euro, început în 2013, și care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia și România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro la acest program, a anunțat compania într-un comunicat.

Vânzările vor implica o participație de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia și România, precum și acționarii minoritari (companii sau entități controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare și a desemnat drept consultanți financiari BNP Paribas și Deutsche Bank pentru activele din Slovacia și Citigroup și Unicredit pentru activele din România în sprijinul operațiunilor de vânzare.

Relația dintre guvernul României și companiile străine care au cumpărat filiale ale Electrica SA, inclusiv Enel, este foarte tensionată.

Ministrul Economiei Constantin Niță, care a condus și Departamentul pentru Energie, a acuzat companiile Enel, CEZ și E.ON că nu și-au respectat obligațiile de investiții, că au adus echipamente la mâna a doua și că au exportat profiturile.

De altfel, guvernul a dat în judecată aceste companii la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Statul român a pierdut deja litigiile în legătură cu Enel DIstribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea. Pentru contractul referitor la Electrica Muntenia Sud, pretențiile sunt de peste 900 de milioane de euro.

Potrivit Curții de Conturi, CEZ, E.ON și ENEL nu au investit din fondurile proprii în filialele Electrica achiziționate, cum se specifica în contracte, ci din banii produși de filiale. Curtea de Conturi a mai apreciat că prețul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii și-ar fi respectat promisiunile.

S.Z.