4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Emoticoanele sunt percepute de creier ca fețe umane reale

spot_img

Emoticons

Emoticoanele nu sunt tratate de creierul uman ca niște simple texte, ci ca niște fețe reale, conform unui studiu australian, informează cotidianul francez Le Figaro.

O echipă de oameni de știință australieni a publicat în revista Social Neuroscience un studiu care arată că emoticoanele nu sunt interpretate de creierul uman ca o simplă succesiune de caractere, ci ca un chip de om.

„Acest studiu aduce elemente noi în ceea ce privește gradul de interpretare de care este capabil creierul uman”, explică Bruno Rossion, cercetător la Institutul de Neuroștiințe de la Universitatea din Louvain, Belgia.

Pentru lucrările lor, Owen Churches și colegii săi de la Flinders University (Adelaide, South Australia) au măsurat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi montați pe craniul subiectului.

„Marele avantaj al electroencefalogramei este că aceasta arată derularea cronologică a răspunsurilor cerebrale, lucru pe care nu-l face, de exemplu, imageria prin rezonanță magnetic”, susține Bruno Rossion.

Imagini de obiecte, de chipuri și emoticoane au fost prezentate unui număr de 20 subiecți testați, iar cercetătorii au măsurat unda electrică particulară „N170”. Caracteristicile acestei unde variază în funcție de ceea ce recunoaște creierul. „Am comparat undele N170 produse de creier în fața chipurilor umane și emoticoanelor”, explică Owen Churches. Rezultatele sunt fără replică: creierul reacționează la emoticoane nu ca în fața unui text sau unor obiecte, ci ca și cum s-ar afla în fața unor chipuri adevărate.

Dimpotrivă, în cazul în care subiecții observă emoticoanele în afara poziției lor obișnuite, creierul analizează imaginea ca fiind cea a unui obiect oarecare, însă în fața fotografiei unei persoane prezentate cu capul în jos, creierul tot reușește să recunoască despre ce este vorba.

Acest rezultat întărește concluziile unor recente studii care au demonstrat că creierul mai mult interpretează decât tratează mecanic informațiile vizuale pe care le primește.

C.A.