Primarii din țară, indiferent că sunt de la partidul lui Emil Boc, PNL, sau de la PSD, susțin afirmațiile fostului premier, actual președinte al Asociației Muncipiilor din România, în care critică dur ministerul condus de Vlad Voiculescu, cu privire la finanțarea centrelor de vaccinare din țară de către primării, nu de către Guvern.
„Cu toții suntem nemulțumiți. Opinia lui Emil Boc a fost fermă și în concordanță cu ce gândim (…). Problema e ce facem cu banii. Dacă vorbim de operaționalizarea centrului și de plata personalului medical, ne încurcăm. Dacă Guvernul vrea să rezolve problema fără să asigure sursa de finanțare, vom crea multe altele, va trebui să tăiem din alte părți„, a declarat Cristian Gentea, primarul orașului Pitești, conform digi24.ro.
La rândul lui, primarul Iașiului, Mihai Chirica a afirmat la Digi24 că părerea lui Boc este împărtășită de toți primarii.
„Nu e neapărat un conflict, ci e vorba de cum poate fiecare instituție să atragă respectul alteia. Trebuie să facem lucrurile constituțional, pe lege”, susține primarul Chirica.
Constantin Toma, preşedinte execute al AMR: „A fost o surpriză neaşteptată pentru mine şi pentru colegii primari din ţară. Noi, la Buzău, avem şapte centre pe care trebuie să le pregătim. Să vedem unde găsim banii. Că din ordonanţă înţeleg că noi ar trebui să plătim medicii, asistente şi multe alte lucruri. Noi deja avem o gaură de aproape trei milioane de euro din prima perioadă a pandemiei. Un lucru e clar. Noi, primarii din AMR, suntem uniţi. Suntem uniţi cei de la PSD cu cei de la PNL, UDMR, chiar şi cu USR. Noi reprezentăm jumătate din populaţia României. Vrem să fie corecţi. Nu cerem mult”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma, pentru „Adevărul”.
Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a criticat dur ordonanța care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, fără ca documentul să prevadă și sursa de bani.
„Acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”, a declarat luni, Emil Boc la RFI.