17.1 C
București
duminică, 8 septembrie 2024 - 6:31
No menu items!

Elveția, victorie la Eurovision. Câștigătorul Nemo a făcut țăndări trofeul

spot_img

Un hibrid convingător de operă și hip-hop, The Code a cântărețului Nemo a fost cea mai votată de juriul Eurovision, ajutându-l pe tânărul de 24 de ani să obțină un scor impresionant de 591 de puncte. Nemo devine primul artist non-binar care câștigă Eurovision. În mod potrivit, a scris cântecul pentru a explica cum s-a împăcat cu identitatea lui.

Croația, care a condus votul publicului, s-a clasat pe locul al doilea cu imnul de petrecere gălăgios Rim Tim Tagi Dim, în timp ce britanicul Olly Alexander a fost trimis pe locul 18, din 25.

Cântărețul de la Years and Years a primit temutul „zero puncte” din partea publicului, dar a fost salvat de pe ultimul loc de votul juriului.

Aceștia i-au acordat cântecului său, Dizzy, 46 de puncte.

Ediția din acest an a concursului a fost umbrită de protestele legate de participarea Israelului, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Participanta Israelului, cântăreața Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, care a primit un amestec de huiduieli și aplauze în timp ce cânta pe scena din Malmö, a ocupat locul cinci.

În discursul lor de victorie de pe scenă, Nemo a spus: „Sper ca acest concurs să se ridice la înălțimea promisiunii sale și să continue să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”.

Ulterior, ei au spart infamul trofeu de cristal al concursului, care a părut să cadă pe scenă în timp ce îl fluturau triumfător.

Israelul, pe locul 5

Cântăreața israeliană Eden Golan, care a petrecut săptămâna Eurovision la Malmo sub o securitate strictă, a urcat pe scenă într-un zid de sunet – huiduieli amestecate cu urale – pentru a interpreta balada puternică „Hurricane”. Golan a urcat vertiginos în clasamentul cotelor pe parcursul săptămânii, în ciuda protestelor pe care le-a atras apariția ei, și a încheiat pe locul cinci, după Nemo, Baby Lasagna, duo-ul ucrainean alyona alyona & Jerry Heil și cântărețul francez Slimane.

Organizatorii Eurovision au ordonat schimbarea titlului original al cântecului ei, „October Rain” – o referire aparentă la atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel și a declanșat războiul din Gaza.

Spectacolul a fost tipic eclectic pentru Eurovision, de la hibridul pop-zombie folk al formației estoniene 5Miinust x Puuluup la power pop cu influențe folk al Greciei Marina Satti și al Armeniei Ladaniva și la nostalgia prostească a anilor 1990 a finlandezilor de la Windows95man, care au ieșit dintr-un ou uriaș de pe scenă purtând foarte puține haine.

Britanicul Olly Alexander din Marea Britanie a oferit piesa dance „Dizzy”, în timp ce gothic Bambie Thug din Irlanda a invocat un demon pe scenă și a adus un antrenor de țipete la Malmo, iar Nebulossa din Spania a revendicat cu îndrăzneală un termen folosit ca o insultă la adresa femeilor în „Zorra”.

Nemo era favorită la intrarea în concurs, alături de Baby Lasagna, a cărui piesă „Rim Tim Tagi Dim” este un număr rock antrenant care abordează problema tinerilor croați care părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune.

Concursul s-a întors în Suedia, țara de origine a câștigătoarei de anul trecut, Loreen, la jumătate de secol după ce ABBA a câștigat Eurovision cu „Waterloo” – cel mai emblematic moment al Eurovisionului. ABBA nu a fost prezentă personal la Malmo, însă au apărut „ABBA-tars” digitale din spectacolul „ABBA Voyage”.

Un trio de foști câștigători Eurovision – Charlotte Perrelli, Carola și Conchita Wurst – au interpretat „Waterloo” în semn de omagiu.

Deși motto-ul Eurovision este „uniți prin muzică”, evenimentul din acest an s-a dovedit a fi unul care a divizat. Protestele și disensiunile au umbrit o competiție care a devenit o celebrare campestră a gusturilor muzicale variate – și uneori derutante – ale Europei și un forum pentru incluziune și diversitate.

Mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă, pentru a doua oară într-o săptămână, prin cel de-al treilea oraș ca mărime din Suedia, care are o populație musulmană numeroasă, pentru a cere boicotarea Israelului și încetarea focului în cele șapte luni de război din Gaza, care a ucis aproape 35.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Elena Cristea