1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:15
No menu items!

Elveția interzice culesul ciupercilor pentru a proteja biodiversitatea

spot_img

Elveția a devenit una dintre primele țări europene care a introdus reglementări stricte privind culesul ciupercilor, implementând măsuri menite să protejeze biodiversitatea țării. Decizia vine în urma preocupărilor grupurilor de mediu și ale oficialilor guvernamentali cu privire la impactul recoltării necontrolate de ciuperci asupra ecosistemelor locale. Noile norme includ limitări ale cantității de ciuperci care pot fi culese și interdicții sezoniere de colectare.

Pasionații de cules și rezidenții locali care au ca hobby culesul ciupercilor se confruntă cu noi frustrări, deoarece cererea de ciuperci sălbatice rămâne ridicată atât pe plan intern, cât și internațional. Cu toate acestea, autoritățile elvețiene susțin că aceste măsuri sunt necesare pentru a păstra ecosistemele forestiere pentru generațiile viitoare.

Jean-Michel Froidevaux, președintele Asociației Elvețiene a Organismelor de Control al Ciupercilor (Vapko), susține noile reglementări, spunând că este o problemă cu oamenii neinformați, care pot deteriora din greșeală habitate delicate sau cu cei care culeg ciuperci otrăvitoare. „Am văzut mulți oameni care nu știu prea multe despre ciupercile pe care le culeg”, a declarat Froidevaux într-un interviu acordat AFP în timpul unui curs recent de cinci zile despre culesul ciupercilor în Leysin, un sat alpin pitoresc. El a explicat că Vapko a extins programele de formare la nivel național pentru a educa cultivatorii cu privire la practicile durabile și la identificarea sigură a ciupercilor.

Acest demers face parte dintr-o tendință mai largă în Europa, unde mai multe țări explorează metode pentru a echilibra turismul și practicile tradiționale cu durabilitatea mediului. În timp ce unele state au introdus taxe turistice în sezoanele de vârf pentru a reduce impactul omului asupra siturilor naturale, restricțiile Elveției privind colectarea ciupercilor sunt printre cele mai stricte măsuri luate până acum.

A.C.