2.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 9:33
No menu items!

Elon Musk este în contact cu Putin din 2022. Care sunt mizele negocierilor

spot_img

Magnatul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a fost în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin de la sfârșitul anului 2022, relatează Wall Street Journal, citând surse oficiale anonime.

Musk, proprietar al companiilor SpaceX, Tesla și al platformei de social media X, a susținut Ucraina la începutul ofensivei militare a Rusiei din 2022, donând terminale de comunicații Starlink care au ajutat foarte mult defensiva ucraineană.

Viziunile sale au evoluat progresiv către poziții pro-ruse pe parcursul războiului, iar miliardarul a împiedicat Ucraina să utilizeze terminalele Starlink în loviturile asupra flotei ruse. De asemenea, el s-a plâns că „pierde bani” furnizând Ucrainei serviciul Starlink.

Musk susține campania candidatului republican la alegerile prezidențiale Donald Trump și a negat anterior că simpatizează cu Moscova. Miliardarul a susținut că a discutat cu Putin o singură dată, în aprilie 2021, despre subiecte legate de spațiu.

Foști și actuali oficiali europeni, americani și ruși au declarat pentru WSJ că Musk a mai purtat discuții cu Putin și cu alți oficiali de rang înalt de la Kremlin și după 2022.

Printre aceștia, au fost Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, care este unul din autorii strategiei de propagandă și dezinformare pe care se bazează regimul de la Kremlin.

De când Musk a achiziționat platforma X (fosta Twitter), experții au semnalat o creștere accentuată a dezinformării, a discursului instigator la ură și a conținutului radical și pro-autoritar.

Musk, el însuși un utilizator avid al platformei, a folosit-o pentru a se pronunța împotriva adoptării pachetului legislativ de ajutor pentru Ucraina la începutul acestui an și a declarat că „nu există nicio șansă” ca Rusia să piardă războiul.

De asemenea, Putin i-a cerut lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru Beijing, care revendică insula ca teritoriu suveran. În prezent, Starlink nu este activ în Taiwan.

Kremlinul a negat că ar fi comunicat cu Musk, iar oficialii Casei Albe au declarat pentru WSJ că nu au cunoștință de acest lucru. Musk nu a comentat.

Potrivit WSJ, contactele sunt un secret bine păstrat în cadrul guvernului SUA, datorită accesului lui Musk la informații sensibile în calitate de furnizor în domeniul securității și tehnologiei.

SpaceX, care operează Starlink, a primit un contract clasificat în valoare de 1,8 miliarde de dolari în 2021, prin care se spune că va construi o rețea de sateliți spion pentru serviciile de informații americane.

Preocupările legate de securitate cu privire la Musk au apărut, de asemenea, cu privire la utilizarea tot mai frecventă de către Rusia a terminalelor Starlink cumpărate prin intermediul unor țări terțe, care ajută forțele ruse în ofensiva din estul Ucrainei.

Musk a declarat că SpaceX nu vinde echipamente Moscovei și că nu va opera în Rusia.

Donald Trump a declarat că l-ar putea numi pe Musk să conducă o „comisie pentru eficiența guvernului” dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie.

T. S.